SKJENKESTUER: Kanskje en av byens skjenkestuer/vertshus fortonet seg slik på 1500- eller 1600-tallet? ILLUSTRASJONSFOTO: ESPEN JØRGENSEN

1500-tallets skjenkestuer

23. august, 2021

06:06

Ingen kommentar

På 1500- og 1600-tallet var det flust med «vannhull» i gamle Tunsberg, der tørste byborgere kunne få seg litt godt å drikke. Ett og annet fylleslagsmål ble det også.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Allerede under høymiddelalderen fikk Tønsbergs befolkning smaken på tysk øl, som den mektige handelsorganisasjonen Hansa-forbundet førte inn til landet i stor skala. Såpass stor skala at enkelte av kongene som regjerte til slutt satte foten ned, da drukkenskap og uro bredte om seg.

Livlig ølhandel

Men det tyske ølet lot seg slett ikke stoppe, og under hele 1500- og 1600-tallet var det en rekke skjenkestuer i Tønsberg. Selv om hanseatene hadde forlatt Tønsberg på den tiden, stoppet ikke ølhandelen opp. Lokale kjøpmenn benyttet seg av fire-fem småskip som hørte hjemme i Tønsberg, og seilte til nordtyske og danske havner med sine varer, som blant annet ble byttet med øl og vin.

Tønsbergs skjenkestuer på 1600-tallet. Maleriet er fra cirka 1658 og ble malt av den flamske kunstneren David Teniers.

Rostocker-øl

Det var betydelige mengder øl som ble ført tilbake til Tønsberg, men så hadde da også tønsbergenserne fått smaken på Rostockerølet under hansaveldet på 1200, 1300- og 1400-tallet.

I 1557 ble det innført 300 tønner Rostockerøl til Tønsberg, og det til tross for at det i byen ble brygget minst to forskjellige slags øltyper. Øltypene ble kalt «gemeent Norschøl» og «dubelt norskøl», og ble solgt på en rekke skjenkesteder i gamle Tunsberg.

Fylleslagsmål

I byens skjenkestuer kunne almuesfolk slappe av fra det daglige strevet med et beger øl, røyke pipe og spille kort. En foreteelse som på sett og vis bør lyde kjent også for oss moderne mennesker, selv om piper for det meste er byttet ut med sigaretter.

På disse skjenkestuene gikk trolig praten livlig, og stundom oppsto også ett og annet fylleslagsmål. Utelivet i Tønsberg har med andre ord ikke endret seg dramatisk de siste 400-500 årene …

Foruten øl, ble det også i siste halvdel av 1500-tallet og i 1600-tallets første tiår innført vin, brennevin og øl-eddik fra de nordtyske byene til Tønsberg. Til glede for mange, men sikkert til ergrelse for noen.

Men skjenkestuene i Tønsberg var populære steder der man kunne treffe venner og bekjente, og sladre litt og prate om dagens hendelser. Akkurat som i dag.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *