DELTAKERNE: f. V.: Dorde Veljkovic, (Kuben vgs) i Oslo, Åsmund Runningen, (Drammen vgs), Theodor Ryan (Greveskogen videregående skole),Burton Lyng-Olsen (Norges Realfagsgymnas) i Oslo og Samuel Klouman Stoknes (Oslo Katedralskole). Til høyre er Anders Lauvland fra Universitetet i Oslo.

Drømmeferien for Theodor er fysikkolympiade

5. august, 2021

08:16

Ingen kommentar

Mens andre jevnaldrende bruker sommeren til strand- og båtliv med festing og moro, er Theodor Ryan (19) lykkelig opptatt med forberedelser til årets fysikkolympiade.

BENTE WEMUNDSTAD tekst

Theodor Ryan har akkurat avsluttet tre års videregående skole, og i august trekker han i kongens klær for et års plikttjeneste i militæret. Før det skal han bruke sommeren på fysikk, og den internasjonale fysikkolympiaden.

–Jeg har alltid lurt på hvordan ting virker, og er nysgjerrig av natur, sier han. Og selv om han ikke kan erindre noen uheldige eksperimenter fra barndommen, er han sikker på at han ved en eller annen anledning har prøvd å fly.

–Jeg er typen til det, ler han.

FYSIKKFREMTID: For Theodor Ryan (19) fra Tønsberg er fremtiden klar: Han skal bli fysiker, og i sommer deltar han på Fysikkolympiaden. ALLE FOTO: Elina Melteig/UiO

Fem deltakere
Olympiaden går av stabelen 17. til 25. juli, og skulle vært avholdt i Vilnius. I stedet blir det digitalt, og de fem norske deltakerne, hvor Theodor er den eneste fra Tønsberg og fylket, møtes på Blindern. Frem til da er det forberedelser som gjelder, og Theodor bruker tiden til å løse vanskelige oppgaver og lese teori.
Susanne Viefers er instituttleder ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun er med på å legge til rette for de unge elevene.

–Dette er blant de beste av 827 elever, så det er ingen tvil om at det er elever som er flinke i fysikk, men dem er det mange av. For å komme til finaleuken har elevene vist stor interesse og innsats i fysikkfaget, men (kanskje viktigst) elevene har også opplevd at de ikke får til alt alltid og ikke mistet motivasjonen når de gis faglige utfordringer, sier Susanne Viefers.

–Hva betyr det for faget at vi har en nasjonal olympiade i fysikk?

–Gjennom fysikkolympiaden gir vi elevene et faglig tilbud, som de kommer til å ha nytte av videre i sine studier dersom de fortsetter med realfag på universitetsnivå. For disse elevene kan også kontaktene de etablerer være nyttige fremover, de møter både medfinalister og professorer/forskere innen fysikkfaget som kan bli en del av nettverket deres på lengre sikt. Dette en konkurranse som alle Fysikk-2 elever i Norge kan delta på, vi ser av en stabil deltagelse de seneste årene at interessen for å delta (og dermed kanskje interessen for fysikk?) holder seg jevnt.

Føler seg heldig
Theodor deltok en runde med konkurransen i andre klasse på videregående, og han håpet at han en dag fikk delta i Fysikkolympiaden.

–Jeg føler meg veldig heldig som få lov til å bli med på dette, sier han, vel vitende om at andre nasjoner tar denne olympiaden langt mer alvorlig enn Norge.
–Vi har noen uker med forberedelser, mens for eksempel kineserne bruker et halvt år. Men det hadde vært moro å få en bronse – da må man være blant den 50 prosent beste. Eller man kan få såkalt honorable mention om man er blant det 67 prosent beste.

Kvantefysikk
Etter militærtjenesten starter den unge Tønsbergmannen på NTNU i Trondheim. Da skal masteren i fysikk gjennomføres, og etter det er det mulig han sikter seg inn mot en doktorgrad.

–Jeg har jo lyst til å forske, være med på å finne ut av ting vi ikke vet ennå – sånn som sorte hull i universet. Det som det forskes mye på nå, er kvantefysikk, og det gjenstår mye før vi kan anvende det i praksis. Vi må blant annet finne ut av hva som gjør at kvanter oppfører seg annerledes når de utsettes for tyngdekraft, sier han.
–Innovasjon er også et spennende området, og det heteste nå er å kombinere teknologi og kvantefysikk for å lage datamaskiner. Det vil jeg gjerne være med på.

Liv i universet
Ellers er selve universet noe som opptar den unge mannen. Også her er det mye vi ikke vet.

– Tror du det er liv på andre planeter?

– Det er jeg overbevist om at det er. Det gjenstår å se hva slags skapninger det er – om det er vesener som ligner på oss, om de har samme nivå av intelligens og utvikling, eller om de ligger langt foran eller bak oss. Det kan være andre typer vesener også, som dyrearter. Jeg tror neppe vi er alene i ette enorme universet, sier Theodor.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *