En fredag på banen

20. januar, 2021

06:01

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005.

Jarlsberg hver fredag: Travkjøring, sport, spill og spenning. For mange enkelt og greit en god start på helgen, uansett om de vinner eller taper…

THOR OLAV MOEN tekst og foto

Jarlsberg Travbane er en institusjon i distriktet og i trav-Norge. Banen ses på som landet “nummer to-bane” etter hovedstadens Bjerke Travbane. I gamle dager var det fullt av folk på “tråkka” på Jarlsberg. Selv om verden har forandret seg og mange velger å se løpene på TV og levere sine veddemål via kommisjonærer finner fortsatt en del traventusiaster veien til travbanen, fredag etter fredag. Det er der den virkelige følelsen er; man ser og hører hestene, kjenner bakken dirre når ekvipasjene kommer ut i oppløpet, og man får kontant svar på om innsatsen var rett eller gal. For de fleste kommer til Jarlsberg for å spille på hest. Trav og gambling henger sammen, det er limet i systemet.

LØPSLEDER Gunnar Gjelsås er veteran på Jarlsberg. Etter en årrekke som daglig leder trappet han ned. Selv nå etter å ha blitt pensjonist er han å finne som løpsleder, hver løpsdag.

Drømmen om storgevinst

Når det er sagt; de fleste spiller ikke for mer enn de har råd til å tape. Hevder de. Uten å gå i detaljer, så er det jo ganske innlysende at flere går hjem med mindre penger enn de kom med. Men de får også spenning, opplevelse og ikke minst det sosiale. Det er mange gjengangere her, fredag etter fredag, år etter år. Drømmen om “den store” bærer de nok alle sammen. Og alle vet at det er flere som har klart det, også av Jarlsbergs egne.

GAMBLERE: Kompisene Frode Robsrud og Chris Kristiansen er fra Sandefjord. De spiller på hest hver dag. Vanligvis er de på Jarlsberg på fredagene. En pils hører med, og de hevder å ikke spille for mer enn de har råd til å tape…

Her finner du alt fra kusker, stallgutter, “hestejenter”, småbarnsfedre med barn, storspillere og pensjonister til hesteeiere, baneansatte og travskribenter. Alt i en ordnet rekkefølge; hesteeiere, kusker og stallansatte i hesteringen på motsatt side av banen. På publikumssiden er oppløpet og målgang. Publikum fordeler seg på kafeteria og restaurant, et slags hierarki det også. I samme bygg som kafeteriaen er administrasjonen; kontorpersonale, løpsleder og målfototårn. I spillehallen, kafeteria og restaurant betjente spilleluker for levering av bonger. Midt på banen finner vi dommertårnet. I garasjen i svingen banemannskap parat til å preparere banen mellom løpene og mannskap på startbilen, klar til de løpene som startes med bil. I alt: Et velfungerende maskineri, som sørger for at det kjøres løp en gang i uka, året rundt. Fredag er løpsdag på Jarlsberg. De ukene det er Rikstoto kjøres det løp på lørdag i stedet og i juli går storarrangementet Trippeltravet av stabelen med travløp tre dager på rad, med Ulf Thoresens minneløp som hovedattraksjon.

Hverdagstravet

Men tilbake til hverdagstravet; Jarlsberg en fredag i oktober. Storspillerne bøyd over program og en bedre middag i restaurantens amfi med utsikt over banen. Alvorlige fjes og til dels store pengebunker i sving. I spillehallen under restauranten sitter et knippe spillere ved border, også de bøyd over programmer og travblader. Funderende på dagens løp. Man kan forledes til å tro at mange av disse spiller for mindre summer – men det trenger ikke være sant…

I SPILLEHALLEN studeres program og ulike tipsblader. Trond Martinsen er en «gammel traver», som har vært på Jarlsberg siden barnsben. Han er ikke like ivrig nå som før bedyrer han.

I kafeteriaen er det også en del mennesker benket rundt bord, med de obligatoriske trykksakene og samme samtaletema: valg av hester, størrelse på innsats, bankers og garderingskryss. Mange skrelles av V5-en allerede etter første avdeling, siden det er et sjuendevalg som vinner. Altså: En hest ikke så mange trodde skulle vinne. De som har riktig kryss på bongen eller bongene sine er fornøyd. Også fjerde avdeling blir vanskelig for mange. Til slutt blir det 120 vinnere, som hver blir 7456 kroner rikere.

Men det er ikke bare V5 som spilles; vinner, duo, trippel og dagens dobbel holder aktiviteten i gang. Noen rister på hodet, noen jubler, andre rusler stilltiende fram og tilbake til luka og satser, eller henter gevinster, eller begge deler? Ikke alle er like glad i å vise andre hvordan det går…

Norgesrekord

Det sportslige høydepunktet denne fredagen kommer i sjette løp, V5-finalen. Hvor denne dagens største favoritt, kjørt av Gunnar Eggen, setter ny norgesrekord! Den åtte år gamle hoppa forbedret sin egen rekord med 0,4 sekunder til 1 minutt, 27 sekunder og sju tideler per kilometer over 1600 meter.

OLYMPIA AMOK og kusk Hans Petter Tholfsen holdt unna for konkurrentene i det første løpet.

Slikt blir det pokal av. Den deles ut av sportssjef Tore Steen-Hansen på Jarlsberg Travbane og formann Håkon Moe i Vestfold Travforbund. Gunnar Eggen er en rutinert travkusk, hjemmehørende på Bjerke Travbane og blant de med flest seire av alle norske kusker. Likevel er han strålende fornøyd i Jarlsberg-tåka og seiersdefilerer forbi publikum på tråkka, og statuen av Jarlsbergs helt og legende; mannen med de magiske hendene: Ulf Thoresen.

Jarlsberg Travbane

Grunnlagt i 1935. Eid av Vestfold travforbund og de ulike travlagene i Vestfold. Senere ombygd flere ganger.

Totalomsetning i Vestfold region (Jarlsbergs nedslagsfelt): 197 millioner (2004). Omsetningsrekord trippeltravet: 40,2 millioner på tre kjøredager (2004).

På en vanlig fredagskjøring er det omkring 800 tilskuere på jarlsberg, mens snittet pr. kjøredag over året ligger i overkant av tusen publikummere. Publikumsrekorden er fra i fjor, da rett over 20.000 mennesker besøke Jarlsberg i løpet av Trippeltravet.

Ti fast ansatte, i tillegg 75 deltidsansatte, slik at i alt omkring 85 mennesker i er sving på en kjøredag.

Fast kjøredag fredag. I løpet av året fem rikstotokjøringer, som avvikles på lørdager. Et tredagers arrangement i juli, Trippeltravet, fredag, lørdag og søndag. I tillegg en søndagskjøring på vinteren. I alt 46 løpsdager per år.

7 trenerstaller. Jarlsberg-trener Lars Anvar Kolle er regjerende landschampion.

Det raskeste en hest har løpt på Jarlsberg er varmblodshesten Hr. Jægermeister, som noterte 1.10.7 over 1609 meter med autostart i juli 2004. Banen har dessuten en verdensrekordnotering; Passionate Kemf, som i fjor sommer satt rekord for treårige varmblodshopper med 1.13.9 i Ulf Thoresens Minneløp. Norgesrekorden for kaldblodshopper ble satt på Jarlsberg 7.oktober 2005 og lyder på 1,23,7 (se saken).

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *