STØRRE BEHOV: Terapeuten Siw Urå sier at flere folk trenger hjelp nå enn før.

Familieterapeut: – Ikke glem de som havner mellom to stoler

5. august, 2021

06:31

Ingen kommentar

Terapeuten Siw Urå sier at flere folk banker på døra hennes enn før. Disse menneskene har ikke noen diagnose, men trenger likevel hjelp til å mestre livet sitt. – Det er nettopp disse menneskene som havner mellom to stoler i dagens helsetjenestetilbud, sier hun.

HINA ASLAM tekst og foto

Hun er en mastergradutdannet, privatpraktiserende familieterapeut som møter mennesker som sliter i hverdagen. I sin klinikk på Teie møter hun mange som trenger hjelp med å mestre livet sitt.

–Noen av dem som kommer til samtale hos meg har opplevd et offentlig helseapparat som ikke har ressurser til å følge dem opp. Mange er fortvilet, fordi de ikke har blitt utredet slik at de får nok hjelp i spesialisthelsetjenesten. Andre får ikke tilstrekkelig hjelp, nettopp fordi de ikke er syke, men heller sliter i relasjoner eller med vanskelige eksistensielle spørsmål i livet I det sistnevnte tilfellet hverken kan eller bør en diagnose stilles, forteller hun.

Hun mener at vi må likevel ta mennesker som strever i sine hverdagsliv alvorlig.

–Det er i seg selv vondt å bale alene med livsutfordringer selv om de er normale. Vi vet også at stressende og kaotiske livsbetingelser kan føre til langvarige både fysiske- og psykiske lidelser med sykemeldinger som følge, sier hun og derfor er det viktig å senke terskelen for å motta hjelp tidlig viktig.

For dyrt
Hennes erfaring er at mange trenger, og vil gå i samtaleterapi, men at det smerter økonomisk å betale det en privatpraktiserende samtaleterapeut koster.

Derfor er det viktig ifølge henne at vi må åpne opp for ulike måter for å redusere det økonomiske hinderet for å søke bistand for sin mentale helse, slik vi har en lav økonomisk kostnad for legebesøk.

Regjeringen har hatt som ambisjon om å styrke helsetilbudet i kommunen og senke terskelen for psykisk helsehjelp. Ifølge henne har de bare delvis lyktes med.

– Mitt forslag for å senke terskelen for å få rask psykisk helsehjelp er en ordning der fastlegen får rett til å godkjenne et visst antall samtaler hos kvalifiserte privatpraktiserende terapeuter, og hvor kostnadene ut over egenandelskortet refunderes. For videre terapi må klienten etter en tid følges opp av fastlege, og effekt samt videre terapeutiske samtaler vurderes. Dette er lett å administrere for det offentlige innenfor etablerte systemer, og kan gi umiddelbar effekt hos de mange som trenger samtale med en terapeut, sier hun.

Må ha anerkjennelse
Hun mener at privatpraktiserende terapitilbud, må anerkjennelsen av forskjellige fagutdannede samtaleterapeuter med sosialfaglig fokus øke.

–Noen ganger er ikke ferdigmeislede forklaringer og et diagnostisk perspektiv tilstrekkelig for å støtte mennesker i krevende livssituasjoner. Livet leves ikke lineært, men vi må forstå mennesker som kreativt tilpasser seg i verden og sammen med andre, sier hun.

Her må privatpraktiserende familieterapeuter med mastergrad eller psykoterapeuter med Nokut-godkjent høyskole slik som gestaltterapeuter representerer et alternativ til tradisjonell psykologhjelp.

–I privat sektor står faglig kvalifiserte og erfarne psykoterapeuter klare til innsats for mennesker som trenger samtaler om livet, sier hun.

Økonomisk tilskudd
Hun mener også at et økonomisk tilskudd til å velge kvalifisert samtaleterapeut med variert faglig bakgrunn, kan gi den enkelte frihet og være et fint utgangspunkt for å bygge autonomi og ansvar for egen helse og utvikling.

–Vi er forskjellige og trenger ulik støtte. Dette er viktige faktorer for å etablere en solid opplevelse av seg selv i verden og slik bli mer robust til å tåle livets utfordringer, mener hun.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *