Fellesverket ønsker ungdommene velkommen tilbake

20. august, 2021

05:22

Ingen kommentar

Bygger opp tilbudet igjen

Fellesverket har, som så mange andre møteplasser, holdt mye stengt i koronatiden. Nå er de spente på om ungdommene finner tilbake, og ikke minst de frivillige.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Ideelt sett skal Fellesverket være åpent ettermiddagene mandag til torsdag, men slik har det ikke vært det siste året. Det har vært temmelig stille i de spreke lokalene, og det liker hverken ledere eller ungdommene.

Leksehjelp

–Vi har fortsatt med leksehjelp, men da via Teams, sier May Solveig Fagervold, som er leder i en vikarstilling frem til våren.
–Vi har fått tilbakemeldinger om at det går greit, men det er ikke helt det samme som den leksehjelpen vi tilbyr fysisk på huset.

LEKSEHJELP: I andre etasje på det gamle huset er det et rom for leksehjelp. Christen og May Solveig forteller om stor aktivitet her.

Nå starter gjenåpningen på Fellesverket, og første åpningsdag er 26. august.

–Vi har for lite frivillige til å hjelpe oss akkurat nå, og leter intenst etter nye. I koronatiden var det mange som falt fra i og med at det ikke var åpent. Så om du er voksen og har lyst til å tilbringe en ettermiddag/kveld sammen med en gjeng trivelige ungdommer, er du velkommen til å ta kontakt, sier May Solveig.

Seiltur

Christen Westgaard er en av de frivillige som har funnet sitt kall på Fellesverket, og han er helt ny her. Han har jobbet i Kirkens Bymisjon tidligere som ansatt, men nå er han frivillig.

–Den korte tiden jeg har vært her har bydd på mye glede og morsomme møter, sier han til Byavisa.

Han har vært involvert i arbeidstrening til ungdommer som har hatt sommerjobb på Fellesverket i sommer, og har bare gode ord å si.

–Vi har hatt noen få arrangementer i sommer, blant annet en seiltur som var fantastisk morsom. Da stilte Seilforeningen med fire havseilere som vi fylte med ungdommer, og satte kursen ut mot skjærgårdene og Bolærne, sier Christen.

Lærte seg norsk

Maya Wisso (17) kom fra Syria i 2017. Hun har brukt Fellesverket siden hun kom til Tønsberg, og går i dag på Nøtterøy Videregående på linja for helsefagarbeidere. Hun sier hun ikke hadde klart seg uten fellesskapet og leksehjelpen hun får på huset. I dag snakker Maya godt norsk, takket være denne hjelpen. Hun har også vært en av de ungdommene som har hatt sommerjobb på huset, og forteller hva de har gjort:

–Vi har planlagt en tur til Dyreparken i Kristiansand. Alle detaljer er planlagt, som overnatting, mat og kjøring, sier Maya.

–Maya har vært veldig nøye med planleggingen. Til og med sørget for spyposer til å ha om bord i bussen, sier May Solveig.

Innvandrerungdom

Mange av Mayas venner bruker Fellesverket, og for innvandrerungdom er den tryggheten de føler på huset av største viktighet.

90 prosent av de som bruker Fellesverket har innvandrerbakgrunn.

–Fellesverket spiller en viktig rolle i å gi ungdommer med innvandrerbakgrunn et nettverk og et sted å henge, sier May Solveig.
–Alternativet er jo å henge rundt på gatene, og det er ingen situasjon noen ønsker. Her er de trygge og ivaretatt, og de får gjort nyttige ting som lekser og spist middag.

MANGE ROM: Christen Westgaard er frivillig på Fellesverket, mens May Solveig Fagervold er leder i vikariat.

Maten lages på huset, eller hentes fra Matsentralen i Larvik. Noen ganger hjelper ungdommene til med å lage middag.

–Det fører til at brukerne her får et sterkt eierskap til Fellesverket, og det er det vi ønsker.

Huset er innredet med flere rom, små kroker der man kan sitte alene eller i samtale, rom med ulike aktiviteter, et flott kjøkken, og et rom i andre etasje der de har leksehjelp og prosjektor.

De sørger også for å arrangere aktiviteter utenfor huset, kurs i ulike ting som poledancing og redesign og ikke minst strabasiøse friluftsturer. I høst skal de, sammen med Fellesverket i Sandefjord og RØFF i Re, til Gaustatoppen.

–Ungdommene er i stor grad med på å komme med forslag til aktiviteter de ønsker, og vi gjør så godt vi kan for å få det til å skje, sier May Solveig.

Fellesverket er Røde Kors sitt ungdomsprosjekt, og finansieres av ulike aktører. Fellesverket finnes i en rekke norske byer. I Tønsberg er Fellesverket åpent for ungdom og unge mellom 13 og 25 år.

bente@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *