FOTO: Tom Gustavsen

Kulturminnefondets Formidlingsstipend 2022 søker kandidater

15. februar, 2022

12:49

Ingen kommentar

BILDET: Tine Sundtoft. Foto: Tom Gustavsen

Styret i Kulturminnefondet skal igjen kaste heder og ære over en person som formidler kulturhistorie, kulturarv og kulturminner på en måte som begeistrer lytterne.

– Dette handler om å fremsnakke historien, slik at vi forstår hvorfor metoder og teknikker ble brukt før, og hvilken relevans de har i dag. Og hvis du samtidig klarer å verve nye kulturminnefans i prosessen, så har du gjort en god innsats, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.

Kulturminnefondet har delt ut formidlingsstipend siden 2014, og i fjor var det Lill-Karin Elvestad for sin inspirerende historieformidling. – Spesielt var det den nordnorske historien, og hennes engasjement for å sette i stand våningshuset på Elvestad gård i Balsfjord, med tilhørende åpning for allmennheten gjennom skrivekurs og formidling, som gjorde at hun pekte seg positivt ut i 2021, forteller Sundtoft.

Kulturminnefondet tar imot kandidater til “Formidlingsstipendet 2022” på sine nettsider. Stipendet er på 50.000 kroner, og det er styret i Kulturminnefondet som er jury.

Vinneren kan bruke stipendet reiser og foredragsvirksomhet, og får selvsagt muligheten til å bruke hederen i videre formidling.

Frist for innsending er 4. mars 2021. Det er ikke mulig å nominere seg selv.

Tidligere vinnere av Kulturminnefondets formidlingsstipend.

2021: Lill-Karin Elvestad for inspirerande historieformidling og engasjementet for å setje i stand våningshuset på Elvestad gard i Balsfjord i Troms og Finnmark.

2020: Hans Olav Brenner for innsatsen for å bevare og opne prestegarden i Snertingdal for publikum. 2019: Edel Aas og Terje Marstein, som har teke vare på ein heilt unik kulturarv i Gudbrandsdalen ved å setje i stand den gamle garden Gardsøi i Vågå.

2018: Båtbyggjar Berit Osmundsen ved Oselvarverkstaden, for den store innsatsen ho gjer for å setje søkjelystrebåtar generelt og oselvaren spesielt.

2017: Bror Ivar Salomonsen ved RiddoDuottar-museet, for den store innsatsen han gjer for å bringe kunnskap om verna og freda bygningar og tradisjonshandverk til Finnmark.2016: Marita Bett Aakre ved Bakketunet på Bjørke. Ho fekk stipendet for å la eit freda gardstun bli opna opp for publikum og flinke handverkarar frå ulike yrke, som gjev nye målgrupper auka forståing for verdien av kulturarven.

2015: Erik Alfred Tesaker ved Handverksfabrikken i Gyland, også kjend som “Oppfinneren” på NRK. Han fekk stipendet for den kreative utviklinga av handverksfabrikken og innsatsen for å setje handverkstradisjonar på dagsordenen.

2014: Elsa «Sprossa» Rønnevig, for å vere ein aktiv forkjempar for kultur- og bygningsvern både lokalt og nasjonalt.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *