11.1 C
Tønsberg
Saturday, September 18, 2021
- Annonse-spot_imgspot_img
- Annonse-spot_img

Nylige artikler

Løkken – en historisk og frodig juvel

Eiendommen Løkken er unektelig en av byens juveler når det gjelder både hus og hage. Og er du ikke i besittelse av en egen hage, kan du rusle rundt i den store, grønne og frodige hagen som er åpen for allmenheten.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Her er det en benk der du kan sitte å nyte freden og roen som eiendommen kan by på. En frodig og vakker gammel allé, en gammel fontene, frodige busker og trær, samt en stor og blomsterfylt gressplen. Huset i Farmannsveien (ved siden av Slottsfjellmuseet), ble kalt Løkken gård, og sto ferdig bygd i 1870. Byggherre var den rike kjøpmannen og skipsrederen Johan Henrik Christiansen (1823-1904), som eide til sammen ti seilskuter, hvorav ni seilte samtidig på verdenshavene.

HERSKAPELIG VILLA: Slik fortoner skipsredervillaen seg i dag. Den har vært gjenstand for utvidelser og ombygninger siden den ble oppført i 1870 av skipsreder Christiansen. Villaen er omkranset av en vakker og innholdsrik hage.

Slo seg opp
Christiansen ble født i Sandefjord, men ettersom Sandefjord knapt var noen by av betydning den gangen, måtte han vende nesa mot Tønsberg for å søke seg høvelig arbeid. Det varte ikke lenge før han ble ansatt som diskenspringer hos kjøpmann Hvistendahl som holdt til i Nedre Langgate. Etter hvert fikk den unge diskenspringeren et særs godt øye til Hvistendahls datter, noe som etter hvert resulterte i giftermål, dermed var lykken på mange måter gjort.

FRODIG: Løkkens hageanlegg er flott, frodig og grønt.

Nå lærte Christiansen seg handelsfagets edle kunst hos svigerfar, noe som resulterte i at han etter hvert ble i stand til å starte sin egen forretning i Tønsberg.
Men det var imidlertid som skipsreder som han virkelig skulle slå seg opp her i verden. Han etablerte et eget skipsbyggeri i Tønsberg (havna på nedsiden av Nordbyen 2), og der bygde han tre av skipene sine. De andre seilskutene ble bygd på andre verft i byen, samt et par stykker på verft i England. Christiansen var en dyktig forretningsmann og skipsreder, og gjorde det bra. Men han ønsket ytterligere økonomiske bein å stå på, derfor kjøpte han også tobakksfabrikk som eksisterte i over 50 år. Tobakken hentet for øvrig Christiansen på egne skip fra Nord-Amerika.

Kulturelt påfyll
Men tilbake til huset han lot bygge, det fortonet seg ganske annerledes enn dagens bygning på Løkken. Prakthuset og hageanlegget ble i stor grad påbygget i tråd med de gode tidene som fulgte i generasjonene etter den driftige skipsrederen.

FRA GAMLE DAGER: En gammel hagefontene bringer tankene til svunne tider.

I dag er det kommunen og fylkeskommunen som eier bygningen, og formålet med anskaffelsen har vært å gjøre hus og eiendom tilgjengelig for kulturformål.
Å legge søndagsturen innom den praktfulle eiendommen, gir unektelig litt ekstra kulturelt påfyll, og kan anbefales for både hageentusiaster og historieinteresserte.

espen@byavisatonsberg.no

- Annonse-spot_img

Latest Posts

- Annonse-spot_img

LES OGSÅ

- Annonse-spot_img
Tønsberg
overcast clouds
11.1 ° C
12.3 °
9.7 °
45 %
2.1kmh
90 %
Sat
11 °
Sun
13 °
Mon
11 °
Tue
17 °
Wed
18 °