PRODUSERER BLÅBÆRSYLTETØY: Ansatte ved Tønsberg Bryggeri produserer blåbærsyltetøy i 1941. BEGGE FOTO: SLOTTSFJELLMUSEET

Arbeidslivet i 1941 – slik var en arbeidsdag

22. juli, 2021

20:09

Ingen kommentar

Andre verdenskrig og unntakstilstand i Norge til tross: Blåbærsyltetøy ville nordmenn ha. Og det ble produsert ved Tønsberg Bryggeri.

ESPEN JØRGENSEN tekst

Ett av bildene viser ansatte ved Tønsberg Bryggeri som produserer blåbærsyltetøy i 1941. Vi tipper at blåbærsyltetøyet var friskt og godt, og at det fant veien til både brødskiver og pannekaker.

På det andre fotoet ser vi et par lastebiler som leverer råvarer til bryggeriet. Som vi ser på den ene lastebilen – det er ikke fullt før det renner over.

LEVERER RÅVARER: En lastebil leverer råvarer til Tønsberg Bryggeri en hverdag i 1941. Det er ikke fullt før det renner over.

Øl, brus og syltetøy

I omtrent 120 år hadde Tønsberg sitt eget bryggeri, der både mineralvann og øl ble produsert, men også syltetøy. Tønsbergs Bryggeri ble stiftet i september 1856, og besto helt frem til midten av 70-årene.

Det var herrene Laurents Foyn, Mathias Foyn, Samuel Foyn, Svend Foyn, Henrich Holst, Jacob Bull, P. A. Bruun og A. Lenschow som gikk sammen om å stifte bryggeriet. Kapitalen var på 29.000 spesidaler, men denne ble utvidet flere ganger. Det ble innkjøpt en eiendom på Teie på omlag 14 mål som blant annet inkluderte vannforsyning.

Blant landets største

Offisielt het selskapet Interessentskabet Tønsbergs Bryggeri, og Mathias Foyn som var en av eierne ble bryggeriets første direktør. De første par årene skal etter sigende ha vært vanskelige på både det produksjonsmessige og økonomiske plan, og det var først da man i 1858 ved ansettelsen av en ny og dyktig bryggerimester fikk fart på sakene.

Helt mot slutten av 1890-tallet hadde bryggeriet opparbeidet seg til å bli et av landets største provinsbryggerier, og man hadde 60 personer i fast arbeid.

Ananasbrus og jordbærbrus

På 1930-tallet hadde bryggeriet blitt mer moderne, og Tønsbergs innbyggere kunne nyte en rekke forskjellige typer brus, blant annet bringebærbrus, jordbærbrus, ananasbrus, sitronbrus og ikke minst noe så eksotisk som bananbrus…

Bryggeriet produserte selvfølgelig også øl, og navnet på den skummende drikken var Tønsberg ØL. Og ettersom det i 1930-årene ikke fantes noe reklameforbud mot alkoholholdige drikker, dukket det fra tid til annen opp relativt friske annonser. En av annonsene proklamerte følgende budskap: “Hele folket i arbeide. Drikk Tønsberg øl”. I annonsen var det avbildet fire håndverkere som gikk god for den skummende forfriskningen. Utenkelig i dag, men en realitet for snart 90 år siden.

Første til å produsere Solo

Da den andre verdenskrig brøt ut gikk bryggeriet inn i en nedgangstid grunnet mangel på viktige råvarer som sukker. Men da krigen var over fikk bryggeriet naturlig nok et oppsving, noe som betydde flere ansatte og nye produkter. Bryggeriet var faktisk med på å gjøre Solo til en stor suksess ettersom man hadde inngått en allianse med Torleif Gulliksrud som sto bak appelsinbrusen. Men selv om krigen var over, var sukker fremdeles i flere år en mangelvare og Solo måtte nedjustere sukkerinnholdet i brusen. Dette endte 1952 da Solo igjen var «fullsukret».

Store mengder Solo ble produsert på Tønsbergs Bryggeri, og selv om ikke bryggeriet eksisterer lenger, så lever den gamle appelsinbrusen i beste velgående.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *