Mange trekker seg unna

23. september, 2021

07:00

Ingen kommentar

– Å miste hørselen blir en sorg, sier Svein Egil Nordstrøm i Hørselhemmedes Landsforbund (HLF), avdeling Tønsberg og Vestfold. – Selv synes jeg det mest sårende var når folk sa «glem det» etter å ha blitt bedt om å gjenta det jeg ikke klarte å høre.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

– Det blir til at man trekker seg unna sosiale sammenhenger. Det er tøft nok å forholde seg til én person som snakker til deg, sier Nordstrøm.

Flaut med høreapparat

Han har et langt arbeidsliv bak seg med skinnemaskineri i Jernbaneverket, og innrømmer at han ikke har vært flink nok til å bruke hørselvern. Til slutt mistet han sikkerhetsklareringen sin, og ble henvist til kontorjobb de siste fire årene før han gikk av med pensjon. I dag lever han med hørseltap og tinnitus på begge ørene.

– Det var hardt å måtte gå til legen og be om høreapparat. Jeg syntes det var flaut, og det tror jeg mange synes, sier han.

http://www.byavisatonsberg.no/wp-content/uploads/2021/09/USYNLIG-nett.jpg

– Men dagens høreapparater er små og ganske usynlige, og du skal ganske tett innpå for å oppdage det. I Danmark lager de smykker av høreapparatene, slik at de blir dekorative også.

Mindre fokus

Han er i dag leder i Tønsberg og Færders lokallag av Hørselhemmedes Landsforbund, samt at han sitter som representant i FFO – Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Han opplever at hørselshandikap får mindre fokus enn andre handikap.

– Hørselshemming begrenser også livskvaliteten. Det er én ting at man ikke lenger går på konserter og teater, noe annet er at høreapparatene er avhengige av teleslynger for at man skal få med seg ting, sier Nordstrøm.

– Teleslynger gjør at høreapparatet fungerer som en handsfree. På sykehuset er det ikke teleslynge på venterommet, og mange hørselshemmede opplever at de ikke hører at de blir ropt opp når det er deres tur.

Test deg

Lørdag 2. oktober setter lokallaget opp et telt utenfor biblioteket der folk kan komme og teste hørselen sin.

– Vi har samme utstyr som audiologer bruker, og dermed kan en test hos oss avsløre om du burde gå til legen, sier Svein Egil Nordstrøm.

Forrige gang de hadde samme arrangement, kom det 30 stykker som fikk testet seg.

– Typisk for de som kommer er at de har fått beskjed om det av pårørende. Man merker nok godt selv at hørselen ikke er helt som før, men det sitter litt langt inne å faktisk gå og teste seg. Vi håper at dette lavterskeltilbudet kan gjøre det enklere for flere, sier Nordstrøm.

Reiser rundt

HLF Tønsberg og Færder drar ukentlig rundt på alders- og sykehjem og hjelper folk med høreapparatene. Noen trenger justeringer eller rens, og andre har spørsmål de kan svare på.

– Forebygging er også et fokus som blir stadig mer aktuelt. Nå har vi en maskin som vi kaller «Lydia» som er på utlån i en barnehage i Tønsberg. Denne skal samle inn data som til slutt gir en rapport for å kartlegge lydnivået i barnehagen. Basert på denne rapporten kan barnehagen gjøre endringer som sikrer et godt lydmiljø for barna.

HLF Tønsberg og Færder har rundt 600 medlemmer, men det er nok langt flere som sliter med hørselen.

– Rundt en million nordmenn har nedsatt hørsel, sier Nordstrøm.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *