Tønsberg
11°C

Matprisene svinger mye gjennom året

BILDET: Vibeke Andersen, bransjedirektør for dagligvare, Virke.

Matprisene svinger mye, gjerne etter faste mønstre. Over tid har prisene på mat og drikke økt mindre enn prisene ellers i samfunnet.

Den siste tolvmånedersperioden viser at prisene på mat og drikke har gått opp 0,8 prosent, mens den totale konsumprisindeksen (KPI) har gått opp 3,7 prosent i samme periode.

– Det siste året har prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer trukket tolvmåndersveksten i konsumprisene ned, sier Vibeke Andersen, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

Ser vi på perioden fra 2010 til 2021 er bildet det samme: Prisene på mat og drikke øker mindre enn konsumprisindeksen. Siden 2010 har gjennomsnittlig årlig vekst i den totale KPI-en vært 2,1 prosent, mens den for mat og drikke har vært 1,4 prosent.

Prisøkninger fra leverandørene

Sammenlignet med januar er det vanlig at matprisene stiger i februar, blant annet på grunn av prisøkninger fra leverandørene. De siste fem årene har prisøkningen i februar vært på 2,8 prosent i snitt.

Ifølge SSB har økte råvarepriser vært synlig over lengre tid, og disse reflekteres nå antakelig i prisene i butikken-

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.