Tønsberg
11°C

Ny utstilling: Kontroll – forsøk på å temme verden

Sivilisasjonshistorien fortelles ofte som en uunngåelig utvikling gjennom stadig økende kontroll over dyr og natur. Vår nye utstilling stiller spørsmål ved denne historien vi har hørt så mange ganger.

Den nye utstillingen åpnet 4. mars i Historisk museum i Oslo sentrum. Den stiller kritiske spørsmål til fortellingen om menneskehetens utvikling mot sivilisasjon som ofte beskrives på denne måten:

I steinalderen begynte mennesker å dyrke planter og holde husdyr. Større kontroll over matproduksjonen gjorde at ikke alle måtte slite med det samme for å få nok å spise. Samfunn med arbeidsdeling ble mulig. Spesialister kunne utvikle religion, skriftspråk, nedtegnete lover, hierarkiske samfunnsstrukturer som legger styringer for hvordan vi lever.

Men er nå egentlig kontroll så sivilisert? Og slik vi ser at verden utvikler seg i dag, med avskoging, utdøende arter og klimakrise, har vi mennesker egentlig så god kontroll som vi liker å tro? Utstillingen inviterer deg til å stille spørsmål ved den klassiske sivilisasjonsfortellingen:

  • Hva er konsekvensene av å se verden som under menneskets kontroll?
  • Er en sivilisasjon egentlig avhengig av kontroll og undertrykkelse?
  • Finnes det andre fortellinger om menneskers relasjoner til sine omgivelser?
  • Er det sammenheng mellom denne måten å forstå historien på, og menneskenes største utfordringer i dag?

Som en rød tråd i utstillingen følger vi kua, en av domestiseringens største suksesshistorier, men kanskje også blant verdens mest ulykkelige dyr. Relasjonen mellom menneske og ku finner vi over hele verden og gjennom mange tusen år. Denne relasjonen viser at mennesker og dyr har utviklet seg i et gjensidig samspill, med nærhet og intimitet, men også på måter som innebærer kontroll og tvang.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.