Pass deg for farlige takras

4. mars, 2022

10:01

Ingen kommentar

BILDET: Når istapper som dette raser, kan det gjøre stor skade på forbipasserende. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Plussgrader på dagtid og frost om natta øker faren for fallende istapper og snøras fra tak. Det kan ende med stygge ulykker.

-Når været er som nå må gående se opp. Snø og is fra hustak kan slippe brått og treffe barnevogner, syklister eller folk med musikk og podkaster på øret, sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.

Det hviler et særlig sikkerhetsansvar på gård- og huseiere, sier fagsjefen.

– De må bidra til at det er trygt og framkommelig ved eiendommen, blant annet ved å fjerne snø og istapper fra takene, sier hun.

Det første du må gjøre

Det første du som huseier plikter å gjøre er å sette opp varslingsskilt.

– Det heter en avviser i politivedtektene. Glemmer du det, kan du få bot på opptil 5000 kroner. Det er sure penger, men likevel lite mot en situasjon der mennesker eller biler blir skadet. Da kan erstatningen bli mye større, sier Klementsen.

Hun forteller at småskader på biler og ting som står ute ikke er uvanlig. En knust rute, en bulk i tak eller panser.

– Det er heldigvis sjelden vi hører om personskade, men det hender. Det har skjedd at isblokker på 30-40 kilo har rast og truffet forbipasserende i hodet, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.

Huseiernes ansvar å sikre

Ifølge politivedtekter rundt omkring i landet er huseiere ansvarlige for at bygninger og grunn mot offentlig sted vedlikeholdes slik at ingen blir skadet.

– Hvis du er huseier eller næringsdrivende er du forpliktet til å rydde veier og fortau for snø og is. Du må også fjerne snø fra tak for å unngå takras. Hvis snøen har rast allerede, skal du fjerne den så snart som mulig. Du skal også sette opp varsel på steder hvor det er klart at det er fare for snøras, og fjerne dem når faren er over, senest innen sju dager, sier fagsjefen i Frende.

Hvis det skjer uhell, er det en fordel om huseier, gårdeier, styret i boligselskap eller sameie kan dokumentere at de har vært i kontakt med et firma som kan fjerne isen.

Dette kan du ikke kreve av en huseier

– Selv om det er huseier sin plikt å sikre bygning og utearealer på en forsvarlig måte kan du ikke kreve at huseier skal stå klar med snøskuffe og sand hele døgnet, sier Klementsen.

– Huseier skal gjøre det som kan forventes med rimelighet for å forebygge skade. Hvis det snør om natta, er det som hovedregel tilstrekkelig å fjerne snø og strø veien så snart som mulig, og senest i løpet av neste dag.

Hvis huseierne ikke overholder vedlikeholdspliktene fra politivedtektene, kan politiet ilegge gebyr og få jobben utført på huseierens regning.

– I alvorlige tilfeller kan huseieren bli straffet etter politiloven eller enda strengere straffebestemmelser, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.

Det er sjelden at brudd på politivedtektene medfører straff, men en huseier kan likevel ilegges ansvar hvis du faller og slår deg på glattisen, eller hvis du får bilen skadet av et takras.

Kan måtte betale erstatning

– Huseieren kan bli pålagt ansvar etter vanlige erstatningsregler. Da vil han bli forpliktet til å dekke skadelidtes økonomiske tap i forbindelse med skaden, sier Klementsen.

Hvis du har blitt skadet kan du bare kreve erstatning hvis huseieren kan bebreides for ulykken. Det må være utvist uaktsomhet.

– Årsaken til skaden din må være at eieren ikke har oppfylt plikten til å fjerne snø og is, eller ikke har strødd tilstrekkelig, forklarer fagsjefen til Frende.

Rettspraksis har en del eksempler på at huseiere har blitt pålagt erstatningsansvar etter at noen har skadet seg på glatte fortau eller fått takras i hodet.- Så lenge du har en forsikring på bygget, så vil du også ha en ansvarsdekning som omfatter det rettslige erstatningsansvaret du kan pådra deg som huseier, for skade på annens person eller ting. Men du kan ikke bare lene deg på en forsikring og tro at du ikke trenger å gjøre noe som helst, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen i Frende Forsikring.

Er du huseier? Her er sjekklisten din!

  • Sett opp varslingsskilt så fort det er fare for takras
  • Måk snø fra veier og fortau før det fryser på
  • Strø veier og fortau som du har ansvar for
  • Har det rast fra taket allerede? Da må du fjerne det fra vei/fortau
  • Fjern snø fra taket for å unngå takras
  • Tenk på egen sikkerhet på taket, vurder gjerne seriøse vaktmestertjenester
  • Jobben skal gjøres innen rimelig tid, senest dagen etter snøfall

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *