Tønsberg
11°C

Rekordmild og våt januar

Det har vært en mild og våt januar, og rekordene for temperatur og nedbør har stått i kø.

I januar endte temperaturen for hele landet 1,7 grader over det som har vært snittemperaturen de siste 30 årene. Det ble satt flere rekorder for både høyeste temperatur målt i januar, og for månedsnedbør, døgnnedbør og lite nedbør.

– Mange rekorder og store kontraster oppsummerer januarværet bra. Trenden vi ser er at det går lengre tid mellom de gode, gammeldagse vintrene, og at milde og nedbørrike vintre kommer hyppigere, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Sunndalsøra i Møre og Romsdal fikk månedens høyeste maksimumstemperatur 24. januar, da gradestokken viste 13,6 grader. På den andre siden fikk Kautokeino i Troms og Finnmark den laveste minimumstemperaturen 8 januar, med -35,8 grader.

Store kontraster for nedbør

I tillegg til mye mildvær, ble det også vått flere steder i landet. For hele landet falt det 45 prosent mer nedbør enn normalt. 25 stasjoner satt ny januar-rekord for høy månedsnedbør. Og det ble satt hele 32 rekorder for døgnnedbør, altså den største mengden regn vi har registrert på en målestasjon i løpet av 24 timer.

– Størst avvik ble registrert i Trøndelag, Møre og Romsdal og Innlandet, der det falt to til tre ganger mer nedbør enn normalen, sier Mamen.

Mens det var nedbørsrekorder flere steder i landet, ble det derimot målt rekordlite nedbør for januar på fem stasjoner i Viken.

– En rekke stasjoner på Østlandet fikk 75 til 85 prosent mindre nedbør enn normalt. Det har vært en måned preget av mange rekorder og store kontraster, sier Mamen.

Det våte været forklares med at det har vært en hyppig passasje av lavtrykk fra vest mot landet vårt. Det fører til nedbør fra Rogaland til Vest-Finnmark, mens Østlandet ligger i le.

Her var det våtest:

  • Øvstedal i Voss: 739,3 millimeter nedbør, 99 prosent mer nedbør enn normalt
  • Hovlandsdal i Fjaler: 735,1 millimeter, 96 prosent mer nedbør enn normalt
  • Gullfjellet i Bergen: 721,1 millimeter, 56 prosent mer nedbør enn normalt

Her var det tørrest:

  • Mjøndalen – Orkidehøgda i Drammen: 7,4 millimeter, 86 prosent mindre nedbør enn normalt
  • Nesbyen – Todokk: 7,6 millimeter, 76 prosent mindre enn normalt
  • Drammen – Tinghus: 7,7 millimeter, 84 prosent mindre enn normalt

Se hele rapporten for januar 2022 på met.no.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.