Riktig sagblad er halve jobben

19. februar, 2022

09:01

Ingen kommentar

Det enorme utvalget av sagblader til bajonett- og stikksager finnes for en grunn. Her er hvordan du finner frem rett sagblad til rett bruk.

Med bajonettsagen kan du kutte gjennom tre, metall, rustfritt stål og en lang rekke andre materialer på et blunk. Med stikksaga kan du også kappe de fleste materialer – med akkurat det snittet du ønsker. Så lenge du velger et sagblad som passer for jobben, vel å merke.

Produktsjef tilbehør, Ivar Botilsrud ved Tools har lang erfaring med å hjelpe proffkunder med dette, og vet godt hvilke fallgruver man bør unngå.

– Sagblader til bajonett- og stikksag er kanskje den produktkategorien med størst variasjon i sortimentet. Her er det utrolig mye å velge mellom, men det er det en god grunn til. For at kuttene skal være effektive, og at bladene skal holde lengst mulig, er det nemlig helt avgjørende å bruke riktig sagblad til riktig materiale, sier Ivar.

Hva skal du kutte i?

Når vi snakker om sagblader til bajonett- og stikksager er det i utgangspunktet fire hovedkategorier av blader å velge mellom.

– Det er blader for tre, metall, universalblader for både tre og metall, og blader for rustfritt stål. I tillegg finnes det underkategorier av spesialblader til skjæring i blant annet plast, gips, Leca og laminat. Her er det fire forkortelser man bør kjenne til. De forteller hva slags materiale bladet og/eller tennene er laget av, forklarer Ivar.

HCS egner seg til saging i treverk eller treplater som ikke inneholder spiker og skruer. Det relativt myke stålet gjør at tennene kan slipes skarpere, slik at sagingen blir mest mulig effektiv. Formen på tennene sørger også for rene og fine snitt.

HSS er blader av karbonstål som egner seg godt til saging i metallplater. De er mest vanlige til stikksag. De er forholdsvis stive, noe som gjør dem spesielt egnet for å sage i sandwichplater.

BIM er bimetallblader som brukes til å skjære i tre eller metall, både med bajonett- og stikksag. De har gjerne tenner i HSS-stål, noe som gir gode skjæreevner i både jern, aluminium og mykt stål, men også i treplater. Bimetallet i ryggen på bladene gjør dem veldig fleksible og holdbare.

TCT kalles ofte hardmetall, men TCT-betegnelsen forteller at sagbladet er laget av karbid. Det fungerer bra i alt fra plast og treverk, til støpejern og rustfritt stål. Hvis det er et rivningsblad til bajonettsagen du er ute etter, er det TCT-blader som er tingen.

En ny generasjon sagblader

Før vi ser på antall og type tenner til sagbladene, må vi ta en ekstra runde på karbidbladene. Det er nemlig dette som er fremtiden for sagblader til proffene, mener Ivar.

– Karbidbelagte sagblader til bajonett- og stikksag har opptil 100 ganger lengre levetid enn bimetallbladene som mange kjenner fra før. En proffkunde som har prøvd disse går neppe tilbake til noe annet, sier han.

Karbidbladene fås til alle materialtyper. Selv til tykt og hardt metall, hvor bajonettsag tidligere ikke har vært spesielt anvendelig. Det endret seg imidlertid med karbidbladenes inntog i markedet.

-De brukes faktisk av brannvesenet for å skjære i bilvrak. I slike situasjoner teller hvert eneste sekund, og at de da velger disse sier noe om hvor heftige de er, understreker Ivar.

Det er tennene som biter

Når man har valgt riktig materiale til jobben må man velge hvor mange, og hva slags, tenner man trenger. Og det kommer an på hva slags snitt man ønsker seg.

–Det er ikke slik at mange nok tenner per tomme (TPI) garanterer rene og pene snitt. Det finnes ulike tannprofiler til ulike bruksområder, og dét er en viktig faktor. For rette, raske snitt i platemateriale kan du gå for progressiv tanning.

Progressiv tanning vil si at det er flere tenner per tomme (TPI) innerst på bladet enn lengre ut. Er det viktigere å unngå synlig utflising, som ved kutting i benkeplater, burde du gå for et blad med omvendt tanning.

Riktig bruk er viktig

Selv om man har valgt sagblad ut fra både materiale og tanning, er det særlig én feil som kan skape problemer med sagbladene, forklarer Ivar.

– Det er varme som dreper et sagblad. Både ferske og erfarne håndverkere har en tendens til å bruke for høy hastighet og legge for mye press på saga, noe som går hardt ut over levetiden på bladet. Temperaturen på sagbladet kan fort komme opp i flere hundre varmegrader, og da blir metallet i tennene sløvt. Det kan bli både dyrt og tidkrevende – og ikke minst veldig irriterende.

-Karbidbladene gir betydelig mindre varmeutvikling enn andre blader, og holder derfor mye lengre. Man bør fortsatt bruke kjølemiddel når man kutter i metall, men det skal mye mer til før det går varmgang i dem. Det kan også lønne seg å ta pauser mellom snittene, for å kjøle ned bladet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *