PROBLEMER: Allergi og insektbitt kan for noen gi så kraftige reaksjoner at kroppen får alvorlige problemer med å levere nok blod. Her har Ingerd Saasen Skjold Backe tatt pasientens plass, mens (f.v) Heidi Rezahi, Ståle Grimen. Bjørg Tone Rui og Marianne Aasgaard trår hjelpende til. For ordens skyld - alle er fullvaksinert mot Covid-19.

Sommeren er høysesong for allergiske sjokk:

4. august, 2021

10:43

Ingen kommentar

Øver for å redde liv

Fra ferieidyll til akutten på sykehuset kan være bare et vepsestikk unna. Her teller hvert sekund.

PER ANNAR HOLM tekst og foto

Når pollensesongen begynner renner pasientene inn på legevakten, og et stikk eller fem fra mygg eller klegg var prisen mange gladelig avfinner seg med om sommeren ellers er fin.

Men noen av oss får kraftigere reaksjoner enn andre, og om halsen tetter seg, tunga blir hoven, det klør kraftig i halsen, utslett, kaldsvett og hjertebank kan det ende med anafylaktisk sjokk.

Da er det AMK 113 og direkte til sykehus som gjelder.

Typisk årsak være stikk fra veps, og spesielt alvorlig er dette om det skjer i munn eller svelg.

-Fra mai ser vi en kraftig økning i antall pasienter med alvorlige, allergiske reaksjoner. Sommeren er høysesong, men vi har også en topp ved juletid da spesielt med mat- og nøtteallergi, sier teamsykepleier Marianne Aasgaard ved Legevakten i Tønsberg.

Øver for livet

Denne uken drilles sykepleierne på legevakten ekstra for at rutinene skal sitte når sommerrushet starter.

Mange allergikere klar over at de kan få kraftige reaksjoner, og har fått en EPI-penn fra fastlegen sin til bruk ved krisetilfeller:

-Heldigvis er det ikke ofte kroppen trenger ekstra adrenalin for å klare seg, men vi ser at stadig flere kan få kraftige reaksjoner ved kryssalergi, sier tjenesteleder Ingerd Saasen Skjold Backe ved Tønsbergregionen legevakt og ØHD på Kjelle.

«Lunken behandling»

Til slutt en aldri så liten god nyhet for badegjester og vår felles fiende bunnfisken fjesingen:

-Selv om det kan gjøre utrolig vondt og fot eller hånd kan hovne opp, er den beste behandlingen å holde stikkstedet i en bøtte eller balje med 40 graders vann. Ikke varmere, og ikke under 39,5. Da vil virkningen av giften avta, og smertene gradvis bli mindre, sier Aasgaard.

Så spørs det bare om det er vepsen, eller fjesingen, som tar første stikk akkurat denne sommeren …

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *