RYDDET OPP: Blide Tønsberg-patrioter som tok skjeen i egen hånd og ryddet opp på fjellet. Fra venstre: Jan Anders Rokne, Trond Crame, Liv Melby, Einar Chr. Erlingsen, Wenche Bull-Gjertsen og Eivind Luthen.

– Tid for vårdugnad på Slottsfjellet

3. august, 2021

11:44

Ingen kommentar

Ordene tilhører bypatriot Eivind Luthen som viser frem overgrodde murer, søppel og annet forfall på Slottsfjellet. – I år feirer Tønsberg 1150 års jubileum, da går det ikke an at byens populære turområde ser slik ut, sier han oppgitt.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

–Jeg synes ikke det er verdig at byens ikoniske fjell skal ta seg så dårlig ut i jubileumsåret, sier han.

Luthen viser vei langs overgrodde tråkk.

–Se her, man ser knapt murene etter borgen. I årevis har man snakket om å gjenoppbygge deler av befestningene, mange steder er de dekket av fjorårets ugress. Her og der har de rekonstruerte murene falt fra hverandre. Jeg har besøkt mange middelalderbyer rundt omkring i Europa, og slik bruker man ikke å behandle sine kulturminner. Dette bør man ta fatt i, sier han.

HVOR ER MURENE?: Her ligger det middelaldermurer under vegetasjonen, men de synes ikke, sier Eivind Luthen.

Byens identitet forfaller

Andre steder på det en gang hellige Mikaelsfjellet har folk etterlatt seg tomme ølbokser, knuste flasker og rester etter nyttårsfeiringen. Flere av sittebenkene i stein er nedtagget.

–Se på den dynga der, sier han oppgitt, og peker på en haug med søppel, blant annet tomme kofferter, plastbaljer, råttent sengeutstyr og annet skrap.

–Det ser helt forferdelig ut. Jeg tar med meg noen søppelsekker og rydder ved første anledning. Slottsfjellet skal da ikke være en søppelfylling, folk må skjerpe seg, sier han hoderystende.

DET HELLIGE MIKAELSBERGET: –Se på den dynga der, sier Luthen, og peker på en haug med søppel, blant annet tomme kofferter, plastbaljer, råttent sengeutstyr og annet skrap.

Etter å ha gått opp bratte skråninger, passert noen uleselige informasjonsskilter ser han et par sittebenker vet et fint utsiktspunkt. Men nei, benkene er pillråtne.

–Ja, hva skal man si? Dette her tydeliggjør behovet for en skikkelig vårdugnad, sier han med et lite smil, før han blir mer alvorlig igjen.

–Byen må ta bedre vare på sin identitet, og mange tønsbergensere og turister forbinder nettopp Slottsfjellet med byens identitet, men man lar det forfalle. Sånn vil vi ikke ha det, sier han indignert.

Vurderer hva som er mest presserende

Byavisa sendte over noen bilder til ordfører Anne Rygh Pedersen, og spurte om dette er noe kommunen kommer til å ta tak i etter hvert som våren kommer? Restaurering av ruiner er vel noe som hører inn under Riksantikvaren, men overgrodde murer og søppel er kanskje kommunens ansvar?

– Slottsfjellet er et veldig viktig område for kommunen, også i løpet av byjubileet, Sagabyen Tønsberg 2021. Området har mange ulike funksjoner, som middelalderpark, museumsområde og arena for kulturarrangementer, men ikke minst som park og rekreasjonsområde. Tønsberg er tilgodesett med svært mange middelalderruiner. Vi er slik sett veldig heldige. Ruinene er en del av vår historiske identitet som vi må ta vare på, på en god og forsvarlig måte. Tønsberg kommune arbeider derfor tett med Riksantikvaren, som har kulturminnefaglig forvaltningsansvar for Slottsfjellsområdet, og lokale eksperter innen ruinkonservering for å sikre de unike og fredete ruinene. Vi har de senere årene, sammen med både Riksantikvaren og murerne, gjort et solid arbeid i å utbedre og sikre blant annet ruinene etter Teglkastellet, Kongsgården og Mikaelskirken. Vi vurderer nå hvilke oppgaver som er mest presserende. I det bildet spiller selvsagt både ruinenes tilstand, lokal kompetanse og tilgjengelighet, samt økonomi inn. Avfall og søppel på området håndteres både av Tønsberg kommune og Slottsfjellsmuseet. Tidvis kan det være utfordringer i enkelte området, også på grunn av vinterstengingen av deler av Slottsfjellet, men det blir gjort et godt arbeid for å sikre at fjellet framstår godt til sommerhalvåret. Her gjør også lokale lag og foreninger en uvurderlig innsats, sier ordføreren.

RÅTNER: Luthen synes også det er ille at Slottsfjellmuseets vikinghall fremstår dårlig vedlikeholdt. – treverket på taket er pillråttent. Skandale at hallen som huser Norges fjerde vikingskip, får lov til å forfalle på denne måten, sier han.

Synlig, åpent og tilgjengelig

Gjennom trepartssamarbeidet for bruk og utvikling av Slottsfjellsområdet, som består av Tønsberg kommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune og Vestfoldmuseene, har vi det siste året gjort et omfattende skjøtselsarbeid på Slottsfjellet. Større og mindre vegetasjon både i Løkken-området, langs fjellsidene og på platået har blitt ryddet. Etter min mening fremstår Slottsfjellet nå som mer synlig, åpent og tilgjengelig enn på mange år. Vi er særlig opptatt av at hele fjellet skal synes godt, også på avstand. Tar du en tur i Ilene naturreservat for eksempel, får du virkelig et godt skue mot vår bys smykke. Det vil alltid kunne være ønske om at det blir gjort mer på Slottsfjellet. Videre bruk og utvikling av området er et langsiktig arbeid. Innenfor de økonomiske ressursene vi har, synes jeg likevel at Slottsfjellet er godt klargjort for byens 1150-årsjubileum. Teknisk drift melder at opprydding av søppel og rydding langs ruiner er noe som blir utført på våren når vinteren er over. På grunn av is og snø i vinterhalvåret er det utfordrende å rydde søppel på området. Da blir det prioritert å tømme søppeldunkene på fjellet. Det vil bli ryddet søppel på området før påske så sant det er noenlunde bart, sier Rygh Pedersen.

Ryddet opp

Like før artikkelen gikk i trykken, tok Eivind Luthen med seg gode venner for å selv bidra med å rydde opp søppel og skrot.

– Nå tar byens brave borgere ansvaret for å rydde Slottsfjellet, sier han smilende.

–Vi kan ikke ha det slik, derfor ønsker vi å rydde opp litt av det verste søppelet så raskt som mulig. Folk bør tenke seg om før de kaster søppel og skrot på denne historiske og naturskjønne perlen, sier Luthen, mens han bøyer seg ned for å plukke opp noen tomme ølbokser som ligger slengt på bakken.

Luthen synes også det er ille at Slottsfjellmuseets vikinghall fremstår dårlig vedlikeholdt.

–Se her, treverket på taket er pillråttent. Dette er ikke bra. At hallen som huser Norges fjerde vikingskip, forfaller på denne måten, bør vi straks gjøre noe med. Kommunen har – som kjent – 20 millioner kroner – ekstra på bok. Kanskje bruke noen av dem til reparasjon og vedlikehold, sier han.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *