UNDERVISER: På kontoret ved Tønsberg Medisinske senter tar familie- og parterapeut, Lillian Kallasten imot par som har utfordringer i forholdet.

Tilbyr verktøy for et bedre samliv

2. august, 2021

15:14

Ingen kommentar

Å lære å leve sammen, er like viktig som å lære å kjøre bil. Det mener Lillian Kallasten som underviser i parkommunikasjon.

MARIANNE M. JONASSEN tekst og foto

Lillian Kallasten har bachelor som førskolelærer og master i familieterapi og systemisk praksis.

De siste 20 årene har hun undervist par som har utfordringer i forholdet, og som ønsker verktøy for å unngå et samlivsbrudd.

–Å ha problemer i parforhold er ikke en sykdom, men mer at man samhandler på en destruktiv måte.

Når to personer skal leve sammen, kan blant annet ulike personlighetstrekk, behov, ønsker og forventninger, erfaringer og ytre forhold som oppvekstfamilie, sykdom og krav på jobb skape stress og gnisninger, sier familie- og parterapeut Lillian Kallasten, ved Tønsberg Medisinske senter.

Par-Sjekk

Via Modum Bad ble Lillian Kallasten kjent med Par-Sjekk. Et konsept som skapte umiddelbar nysgjerrighet hos familieterapeuten.

–Min visjon er at par skal trives bedre med hverandre slik at de unngår samlivsbrudd. Å leve er mer enn å overleve. Og jeg oppdaget raskt at dette konseptet var akkurat det verktøyet jeg ønsker å tilby par, så de kan bli bevisst på hvordan de skal ta vare på, reparere og pleie forholdet sitt, sier Kallasten.

Par-Sjekk er et forskningsbasert konsept som er utarbeidet av Center for Familieudvikling i København i samarbeid med Universitetet i Århus. I Norge er det Modum Bad som har rettighetene og som sertifiserer norske par-sjekk terapeuter.

PARTERAPI: Som følge av Covid-19 er settingen i parterapi litt annerledes i forhold til godt smittevern. Paret som sitter med ryggen til illustrer hvordan en undervisning foregår i praksis og har ingenting å gjøre med min praksis, forklarer Lillian Kallasten.

–Par-sjekk er inspirert av det amerikanske ”The Marriage Checkup” programmet og tilpasset det nordisk klima og sosiale system, forteller Kallasten, og påpeker at håpet med par-sjekk også er og normalisere at ting ikke alltid er perfekt.

–Det å jobbe med utfordringer i forhold til intimitet på ulike plan, å takle livet og skape aksept for å pleie forholdet er viktig i forhold til bedre sex, helse, lykke og livskvalitet, sier hun, og viser til at forskning viser at god parhelse innvirker på nettopp disse områdene.

Kartlegging

Det som skiller Par-Sjekk konseptet fra andre tilbud, er at du får en status på hvor hovedproblemet ligger, forklarer Kallasten.

–Paret får tilsendt et online skjema de skal svare på hver for seg. Deretter følger to samtaler ved Oppmøte, eller nettmøte. Vi tar tak i hva slags score svarene på online-skjema gir. Skjema de har besvart blir utgangspunkt og et supplement i samtalene.

–Deretter begynner vi å jobbe med hvilke steder paret selv definerer sine bekymringer, og hva som fungerer. Håpet med par-sjekk er at man skal bidra med å normalisere ting som ikke er perfekt. Samtidig som man skal åpne prosesser for mer intimitet og nærhet. Slik at man kan takle livet bedre sammen og skape en større aksept for at det er naturlig å pleie forholdet sitt.

Allmenn aksept

Kallasten refererer til en mer allmenn aksept for parterapi som da kongeparet sto frem i media og offentlig fortalte at de har gått i samlivsterapi. Og siterer fra Kongens tale gjengitt i pressen i forbindelse med Kongeparets sølvbryllup i 1993:” –”Ytre sett har alt ligget til rette for et harmonisk og godt samliv, men også vi har erfart at det ikke er noen automatikk i at alt skal gå bra. Å leve sammen i ekteskap er en livslang læring, en stadig utfordring til å vise hverandre forståelse, hensynsfullhet og tillit”.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *