8.1 C
Tønsberg
Wednesday, September 22, 2021
- Annonse-spot_img
- Annonse-spot_img

Nylige artikler

Trist at bøker blir kastet

Herman Berthelsen synes det er trist at bøker av mange slag kastes nå for tiden. Derfor har han donert bort en del av sine samlinger.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

–I lang tid har det ikke vært mulig å arrangere loppemarkeder, noe som medfører at mange boksamlinger rett og slett blir kastet, noe jeg synes er veldig dumt og kjedelig, sier han.

Går tapt

Han forteller at mange bruktbutikker ofte ikke tar imot eldre bøker.

–Mitt inntrykk er at bruktbutikkene helst tar inn krimbøker som er maksimalt ti år gamle. Det synes jeg er synd, for det resulterer i at mange eldre boksamlinger rett og slett kastes når man skal rydde opp, og eventuelt ikke får solgt dem eller gitt dem bort. Da går de tapt, og det er dumt for ettertiden. Det er mye bra som dessverre kastes, sier han.

Har donert bort samlinger

Berthelsen har selv mange gamle bøker på lager.

–Jeg har flere flotte og innbundne tidsskrifter, og en del av dem har jeg donert bort til blant annet Vestfold fylkeskommune som ville ha de til sitt arkiv. Jeg hadde også 50 bøker som omhandlet skikk og bruk opp gjennom årene, og de ble donert bort til Norsk Folkemuseum. Jeg er utrolig glad for at de blir tatt vare på. Dette handler om kultur og historie, noe som jeg synes det er viktig å ta vare på for fremtidige generasjoner, sier han.

–Du blir lei deg hvis du må kaste bøker?

–Ja, det synes jeg er fryktelig trist. Jeg har store samlinger og ikke nok plass, derfor prøver jeg så godt jeg kan å finne nye hjem til bøkene, for her snakker vi om mange skatter som burde tas vare på, sier han.

FLOTTE GAMLE BØKER: Mange gamle bøker er flott innbundet i skinn, og rikt dekorert.

En gledelig overraskelse

Noen lyspunkter finnes. Berthelsen hadde en stor samling med quiz-bøker som han heldigvis fikk solgt til en kar.

–Jeg skulle ha 500 kroner for hele samlingen, men kjøperen ble så ivrig og glad at han heller doblet prisen og betalte tusen kroner på eget initiativ. En gledelig overraskelse, uten tvil. Men jeg er aller mest glad for at denne samlingen fikk et nytt hjem, og at noen får glede av dem, sier han smilende.

espen@byavisatonsberg.no

 

- Annonse-spot_img

Latest Posts

- Annonse-spot_img

LES OGSÅ

- Annonse-spot_img
Tønsberg
clear sky
8.1 ° C
10.5 °
5.8 °
57 %
4.1kmh
0 %
Wed
17 °
Thu
15 °
Fri
13 °
Sat
17 °
Sun
16 °