WILHELMSENS PRAKTVILLA: En av de desidert fineste villaene i Tønsberg fra 1800-tallet, er uten tvil villaen på Gunnarsbø, som ble oppført i 1878 for skipsreder og konsul Morten Wilhelm Wilhelmsen.

Wilhelmsens praktfulle villa

1. september, 2021

03:31

Ingen kommentar

En av de desidert fineste villaene i Tønsberg fra 1800-tallet, er uten tvil Villaen Gunnarsbø, som ble oppført i 1878 for skipsreder og konsul Morten Wilhelm Wilhelmsen.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Wilh. Wilhelmsen blir regnet som en av byens store sønner som vokste opp og virket på 1800-tallet, en tidsepoke som var en ekspansiv periode for Tønsberg, spesielt innen handel og sjøfart.

Stilen er ny-renessanse

Tomten på Gunnarsbø kjøpte han av sin svigerfar, som var landfysikus Frederik Severin Lorentzen fra Danmark.

Den staselige villaen er oppført i pusset tegl over to fulle etasjer, og har en tung, asymmetrisk komposisjon. Havefasadens langside domineres av en høyrestilt, kvaderpusset siderisalitt, mens kortsiden mot syd domineres av et avrundet karnapp. Bygningsmassen kan karakteriseres som sammensatt. Bygningen er i besittelse av hjørnekvadre, og annen etasjes vinduer har gavlformede overdekninger. I begge etasjer er vinduene flankert av pilastre. Stiluttrykket er altså ny-renessanse. Inngangsdørens overdekning prydes av byggherrens monogram og årstallet for husets ferdigstillelse.

Det vites ikke eksakt hvem som var praktvillaens arkitekt, men ifølge familietradisjonen skal en slektning av kunstmaleren Adolph Tidemand ha tegnet det, men i en annen overlevert fortelling skal arkitekten ha vært svensk.

SKIPSREDER: Morten Wilhelm Wilhelmsen blir regnet som en av byens store sønner innen handel og sjøfart.

Var Tønsbergs største reder

Mannen som lot villaen bygge, Morten Wilhelm Wilhelmsen, var en norsk skipsreder og grunnlegger av det som etterhvert ble familierederiet Wilh. Wilhelmsen. Han startet meglerfirma i Tønsberg i 1861 med utgangspunkt i trelastfarten fra Østersjøen til Frankrike og Spania, begynte som skipsreder i 1865, og var i 1886 blitt Tønsbergs største reder med hele elleve seilskip.

Den driftige og vellykkede rederen var ordfører i Tønsberg i 1890-årene, han var også offiser av den franske Æreslegionen, og ble i 1895 utnevnt til ridder av St. Olavs Orden. Wilhelmsen var også fransk konsul.

Mange fine titler, kanskje ikke så rart at han følte han måtte ha et skikkelig herskapshus i ny-renessanse.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *