Marianne Nymo og Eirik Andersen har utgitt en bok om vin og poesi.

Marianne og Eirik blander vin og poesi

11. oktober, 2022

13:30

Ingen kommentar

En forfatter med brukket håndledd. En vinfestivalarrangør uten arrangementer. Med andre ord: Det var rare tilfeldigheter som førte til boka «Vin møter poesi».

Marianne Nymo fra Drammen jobbet med en ny roman etter debutromanen «Gryende hvitt» – en roman om et mor-datterforhold der demens der et av temaene. Den kom i 2021. Marianne hadde sagt opp sin faste jobb som sykepleier for å få tid til forfatterskapet sitt, og under pandemien meldte hun seg til tjeneste på legevakta.

Sommelier Eirik Andersen, som arrangerer vinfestivaler i Drammen, Tønsberg og Larvik, sa opp jobben i helsevesenet før pandemien for å satse på vinfestivaler. Det ble det brått slutt på da pandemien slo til, og også han meldte seg til tjeneste på legevakta med bakgrunn i utdannelsen som ambulansearbeider. Marianne og Eirik ble gode kolleger og venner.

Fant poesi i vindruer

-Så var jeg på fottur i fjellet i fjor sommer sammen med noen venninner, og der var jeg så uheldig at jeg brakk det ene håndleddet. Det ble litt krise i forhold til manusarbeidet mitt, for jeg orket ikke å skrive lange tekster. Men korte tekster kunne jeg skrive, forteller Marianne.

Hun hørte på Eiriks entusiastiske fortellinger om de ulike vindruene og vinene, og Marianne fant poesi i dette. Eirik gjorde ikke det.

-Jeg foreslo en bok som kombinerte vin og poesi, men Eirik tvilte på konseptet.

Men bok ble det. Marianne diktet seg gjennom de 12 ulike vindruene og 24 vinene som Eirik bestemte skulle være representert i boka.

-Vindruene er litt «levd liv». Jeg ga dem menneskelige egenskaper og skapte poesi ut ifra deres egenskaper som druer, men også som levende. Druenes liv og skjebne ble overførbart til mennesker, mener Marianne.

Uvant sjangerkombinasjon

Eirik tok hånd om faktaene i boka. Sånn ble det en poesibok med sakprosa – en kombinasjon forlaget først hevet øyenbrynene over, men ganske raskt slo fast at dette funker.

Det er Lyrikkforlaget som har gitt ut boken, og opplaget er på 500 eksemplarer.

-Ved å gå inn i slike beskrivelser, åpnes veien inn til sansene. Vin er levende og bør oppleves og nytes. Og poesi er en fin måte å komme i kontakt med følelsene. Ta imot ordene som er stablet opp, slik at de blir en del av vinopplevelsen. La dem berøre, skriver Lyrikkforlaget i en pressemelding om boken.
-Våg å la druene vise vei inn til poesien. Tillat poesien å løfte smaken av vinen. Vin og poesi i kombinasjon passer alltid.

-Boka er i produksjon nå, og vi venter veldig spente på å se det ferdige resultatet, sier Marianne Nymo.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *