Eldre får lære å lage sunn mat

10. mai, 2023

16:11

Ingen kommentar

Nøtterøy pensjonistforening starter nå prosjektet “Mat som medisin” i samarbeid med Færder kommune og Fagforbundet. Kursoppstart blir til høsten.

Mat og ernæring, aktivitet og et godt liv er viktige forutsetninger for å kunne mestre hverdagen og leve trygt hjemme. Mat og ernæring er ett av fem hovedinnsatsområder i Leve hele livet-reformen.

Mat som medisin-begrepet ble lansert av de gamle grekerne hvor Hippokrates sa: «La maten være din medisin.» Bama valgte å bruke «Mat som medisin» som tittel på et prosjekt som gikk til helseinstitusjoner i Norge. Ett hovedmål var å erstatte vafler og kaker med frukt og grønt. Vi vil lage en innbydende løsning slik at eldre som bor hjemme selv kan lage god og ernæringsmessig sunt sammensatt mat, og gjennom dette utvikle gode vaner. Felleskjøkkenet på Smidsrød helsehus vil få en fagdag i forbindelse med prosjektet.

Prosjekteiere er Fagforbundet og Nøtterøy Pensjonistforening, og prosjektleder er Magne Tuxen.

Fremdriftsplan

Fremdriftsplan er utarbeidet og ble presentert i møtet 9. mai. Kursrekken på 8 kursdager er planlagt startet i september 2023. Siste kursdag mai 2024.

Kursmateriell utarbeides av fagleder og trykkes av fagforbundet på oppdrag fra prosjektleder.

Rekruttering og formidling

Målgruppen er hjemmeboende eldre. Pensjonistforeningen, eldrerådet og kommunen vil bidra med formidling.
Gunn Helene lager en invitasjon som kan henges opp i butikker osv og deles ut som «flyer» i ulike fora. Prosjektleder involverer media for redaksjonelle artikler. Alt materiell og kompetanse i prosjektet blir formidlet til Helsedirektoratet, Statsforvalter, Fagforbundet, Pensjonistforbundet osv.

Menyforslag

Det avklares hva Greveskogen kan bidra med i kurset. Ansvar: Prosjektleder.

Menyforslagene er variert og tilpasset årstidene og temaene i kurset. Menyforslagene følger nasjonale kostholdsråd og presenteres gjenkjennelig. Det blir delt ut enkle oppskrifter på det som serveres. En enkel handleveileder kan gjerne følge med kursdagen. Eventuelle allergier sjekkes ved påmelding.

Datoer for de 8 møtegangene

Tid: 11-13 (med mat fra kl 12)

2023:

September: torsdag 14.9

Oktober: torsdag 12.10

November: torsdag 16.11

2024:

Januar: torsdag 18.1

Februar: torsdag 15.2

Mars: Torsdag 14.3

April: Torsdag 11.4

Mai: Torsdag 23.5

Spørreskjema ved oppstart

Spørreskjemaet er anonymt og har to formål:

– En enkel kartlegging og ønskede temaer for evt å kunne gjøre tilpasninger i kurset

– Et åpent spørsmål – like mye til refleksjon for deltakerne

Lokaler

Teie kirke er vurdert som mest velegnet. Fra kommunens side er aktuelle lokaler i Tjøme frivilligsentral og evt kommunestyresalen.

Det vil bli gitt nærmere informasjon om påmelding og deltakeravgift.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *