Jakob Westh Christensen, nordisk markedsanalytiker i eToro.

1,5 millioner nordmenn setter seg økonomiske nyttårsforsett

14. desember, 2022

13:32

Ingen kommentar

Nesten halvparten av nyttårsforsettene for 2023 fokuserer på økonomi, viser en ny undersøkelse gjort av eToro. Nedbetaling av gjeld, oppbygging av bufferkonto og budsjettering er de vanligste økonomiske ambisjonene for neste år.

Hvert år setter nesten tre millioner nordmenn seg nyttårsforsett. Nesten halvparten av denne gruppen, 42 prosent, velger et økonomisk mål som et av nyttårsforsettene sine. Dette er en økning på 13 prosentpoeng sammenlignet med 2022. Trening (51 prosent) og helserelaterte mål (50 prosent) er fortsatt de mest populære.

Blant de som har som mål å forbedre økonomien, er det vanligste nedbetaling av gjeld. 46 prosent ønsker å bli bedre på dette i 2023. I mellomtiden planlegger 44 prosent å bygge opp en buffer, og 42 prosent ønsker å øke sitt budsjetteringsfokus. En tredjedel planlegger å investere for fremtiden. Sammenlignet med i fjor er nordmenn mest fokusert på stabilitet og forutsigbarhet, fremfor investeringer.

– Økt levekostnad dominerer overskriftene, og får helt klart folk til å tenke nøye gjennom hvordan de skal klare seg neste år. Sparing og budsjettering er alltid populære løsninger, men at vi observerer en økning på 13 prosentpoeng sammenlignet med fjoråret, sier mye, kommenterer Jakob Westh Christensen, nordisk markedsanalytiker i eToro, og fortsetter:

– Selv om vi alle håper det økonomiske presset vil lette i 2023, planlegger nordmenn tydeligvis å slå tilbake neste år ved å forbedre måten de forvalter pengene sine på, i stedet for å stikke hodet i sanden.

Det var mange som ikke klarte å stå ved sine økonomiske nyttårsforsett i 2022. De vanligste årsakene var for mange utgifter (62 prosent), problemer med å holde tritt med de økende kostnadene (50 prosent), og inflasjon (36 prosent), viser undersøkelsen til eToro med over 1000 respondenter.

Christensen kommer med et tips for nyttårsforsett inn mot 2023:

– Trikset kan være å sette flere mindre, mer oppnåelige mål – for eksempel å sørge for å spare penger. Det spiller ingen rolle hvor mye, men gjør det hver måned. Hvis du synes det er for enkelt, så sett en spesifikk sum, og fortsett å heve nivået til du finner et nivå du føler deg komfortabel med. Det er viktig å også fokusere på det som er målet ditt, og logge fremgangen sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.