15 prosjekter får støtte til grønn næringsutvikling i regionene

2. februar, 2024

13:53

Ingen kommentar

Elleve sirkulærprosjekter og fire samarbeidsprosjekter får til sammen 32 millioner kroner i støtte. Prosjektene skal koble verdikjeder på tvers og sørge for grønn industrivekst.

Det var i januar i fjor at Innovasjon Norge og Kommunal- og distriktsdepartementet kunngjorde at 136 millioner kroner skal brukes på regional verdiskapning de neste tre årene. Det kom inn 55 søknader i første utlysningsrunde, hvorav 36 var søknader om sirkulære prosjekter og 19 var for samarbeidsprosjekter mellom klynger og mer umodne miljøer.

Nå er resultatene av første utlysningsrunde klar. Innovasjon Norge har innvilget støtte til 11 sirkulære prosjekter og fire samarbeidsprosjekter (se fullstendig liste nederst i artikkelen). Disse får til sammen 32 millioner kroner.

Viktige og nyskapende prosjekter

Prosjektene skal bidra til å støtte opp om regionenes satsinger på grønne verdikjeder og industrielle symbioser, altså samarbeid om bruk av ressurser innenfor et avgrenset geografisk område. Hub-node-prosjektene skal bidra til å utvikle mindre klyngemiljøer i samarbeid med de etablerte klyngene.

Søkerne har bedt om støtte til mange viktige og nyskapende prosjekter innenfor bio, bygg, hydrogen, marin plast, helse, tekstil, maritim sektor, industri og digitale løsninger.

– Jeg er glad for at vi nå løfter nye grønne løsninger i hele Norge. Med disse midlene mobiliserer staten, innovasjon Norge og fylkeskommunene sammen, og løfter fram gode prosjekter i distriktsnæringslivet vårt. Det er en del av den store distriktssatsingen Senterpartiet og Ap har igangsatt i regjering, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.

– Vi ser at det er veldig mange gode prosjekter som har blitt foreslått som et resultat av utlysningen. Det er hovedsakelig svært høy kvalitet på søknadene. Mange kan nok realiseres med andre virkemidler om de ikke fikk støtte i denne utlysningen, sier direktør for samfunns- og næringsutvikling Helle Øverbye i Innovasjon Norge.

To nye utlysningsrunder kommer

Men toget er ikke gått for prosjektene som ikke nådde helt opp denne gangen. Nye utlysninger innenfor samme bevilgning vil komme i første halvår av 2024 og ytterligere en utlysning i 2025.

– Det er liten tvil om at disse midlene kommer godt med i en tid med et stort behov for å bygge opp ny grønn industri, sier Øverbye.

Disse fikk støtte til grønn næringsutvikling og samarbeid i regionene i første utlysningsrunde:

Eyde-klyngen (2.500.000)

Nordland Betong AS (2.500.000)

Kjeller Innovasjon (927.200)

NF&TA (2.000.000)

Norsk Senter for Sirkulærøkonomi (2.120.500)

Egersund Net AS (1.300.000)

Blue Planet AS (2.500.000)

Haugaland Næringspark AS (1.500.000)

Future Innovations (2.350.000)

Nosca Clean Oceans (1.130.000)

Ett prosjekt avventer beslutning om finansiering

Disse fikk støtte til klyngeutvikling i samarbeid med etablerte klynger (hub-node):

Innakva Klynge (3.000.000)

Agder Tresenter (3.000.000)

Trondheim TechPort (3.000.000)

Innovarena AS (3.000.000)

I tillegg har enkelte søknader til disse to utlysningene fått finansiering gjennom andre ordninger i Innovasjon Norge.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.