Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

1,8 millioner har ikke sjekket skattekortet

28. januar, 2023

06:58

Ingen kommentar

Med små grep kan du unngå å betale for mye eller for lite i skatt.

I desember ble det sendt ut 4,3 millioner skattekort til norske lønnstakere og pensjonister. I skattekortet står det hva Skatteetaten antar inntekten din blir i 2023, hvilke renteinntekter og renteutgifter du får, hvilken formue du har og hva du skal betale i skatt i løpet av det kommende inntektsåret.

Fortsatt er det cirka 1,8 millioner som ikke har sjekket om opplysningene er korrekte.

– Er du blant dem som ikke har sjekket skattekortet, bør du logge deg inn på Skatteetatens nettsider og sjekke skattekortet nå. Opplysningene lages ut ifra et estimat som blant annet baserer seg på hva du hadde i gjeld, bankinnskudd og fradrag i 2021.For mange vil vårt estimat treffe veldig bra, mens andre bør gjøre endringer for å forhindre at de betaler for mye eller for lite skatt, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Sjekk rentene i skattekortet

Det er mange forhold som spiller inn når det gjelder hvor mye skatt du skal betale. Skatteetaten vet mye om deg, men på langt nær alt. Alle endringer i din livssituasjon vil som regel ha relevans for hvor mye skatt du skal betale. Har du for eksempel fått ny jobb, blitt pensjonist, betalt ned på gjelden din, eller inngått avtale om fastrente, er det derfor viktig å sjekke at de tallene som fremgår av skattekortet er som forventet.

–Slik økonomien har utviklet seg i det siste, er det kanskje viktigere enn noensinne at du har et bevisst forhold til skatten din, forteller Gjengedal.

Skatteetaten har fått en rekke henvendelser om at tallene for renteinntekter og renteutgifter i skattekortet er for høye.

– Skatteetaten baserer seg på opplysninger fra 2021 og justerer disse. I 2022 kom det flere renteøkninger. Mange vil derfor oppleve at de antatte renteinntektene og renteutgiftene er mye høyere enn de har vært, men for noen vil tallene være for høye. Du kan endre disse opplysningene selv på skatteetaten.no, forklarer Gjengedal.

Hun påpeker at alle med fastrente bør gå over tallene i skattekortet nøye.

– Hvis du har fastrente på boliglånet har du antageligvis en spesielt god grunn til å sjekke skattekortet. Skatteetaten har lagt til grunn at renteutgiftene øker kraftig fra 2021 til 2023, men dette gjelder ikke for deg som har fastrente, sier Gjengedal.

Litt enkelt forklart vil det være slik at dersom renteutgiftene i skattekortet ditt er høyere enn det du faktisk betaler i renteutgifter i 2023, risikerer du å betale for lite skatt. Dette er opplysninger du får hvis du tar kontakt med banken din. De fleste som har et boliglån, vil kunne se hva de skal betale i gjeldsrenter i 2023 ved å sjekke nedbetalingsplanen i nettbanken.

Hvordan endrer du?

Flere tar kontakt med Skatteetaten fordi de lurer på om det er feil i skattekortet. Skattekortet du fikk i desember ikke er en fasit, og som med skattemeldingen må du selv sjekke og gjøre eventuelle korrigeringer.

– Det er positivt at mange tar kontakt med Skatteetaten, for det viser at norske lønnstakere og pensjonister er opptatt av at skatten skal være rett. Mange forventer nok at skattekortet er riktig fordi det har vært riktig tidligere år. Derimot er det sånn at det kan ha skjedd endringer i privatøkonomien din som Skatteetaten ikke kjenner til, eller at våre estimat ikke treffer like godt på akkurat deg, sier Gjengedal.

Du kan sjekke og endre skattekortet ditt på Min side på skatteetaten.no. Er du usikker på hva du forventer å tjene i lønn i løpet av året, kan du finne den forrige lønnslippen din og gange inntekten din (før skatt) med 12. De fleste med fast lønn får et tabellkort.Når du har tabellkort trekkes det mer skatt jo høyere inntekten blir.

Les mer om tabell- og prosenttrekk her

– Når du endrer skattekortet vil du med en gang se hvilket utslag det gir i hvor mye skatt du skal betale. Skulle noe i privatøkonomien din endre seg senere i år, kan du når som helst logge deg inn og endre skattekortet igjen. Da lager vi et nytt skattekort og arbeidsgiver og NAV henter dette direkte fra oss i Skatteetaten. Du trenger med andre ord ikke foreta deg noe mer, sier Gjengedal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.