2 millioner har ikke sjekket skattekortet sitt

6. mars, 2022

15:27

Ingen kommentar

BILDET: Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

To måneder etter at skattekortet var klart, er det fortsatt mange som ikke har sjekket at opplysningene stemmer. – Hvis du vil være sikker på at du betaler rett skatt, er det viktig å sjekke at informasjonen vi bruker er riktig, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Skattekortet, som viser hvor mye skatt som trekkes fra lønn og andre utbetalinger i 2022, ble tilgjengelig 15.desember. Likevel viser tall fra Skatteetaten at omtrent 2 millioner skattepliktige ennå ikke har sjekket om opplysningene stemmer.

–Skatteetaten vet mye om dine økonomiske forhold, men ikke alt. Vårt råd er at du logger deg inn i “Min skatt” på skatteetaten.no og sjekker at opplysningene vi har om deg stemmer, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Skatteetaten innhenter årlig store mengder data som til sammen gir et godt bilde av de økonomiske forholdene til norske skattebetalere. Noen av opplysningene Skatteetaten benytter til utskriving av skattekort for inntektsåret 2022 bygger på informasjon fra skattemeldingen og skatteoppgjøret for inntektsåret 2020 og a-meldingen. Men senere endringer i livet ditt og i privatøkonomien din vil ofte påvirke hvilken skatt du skal betale.

Gode grunner til å sjekke

– Skattetrekket vi har regnet ut for deg er basert på hvordan vi tror din inntekt, dine utgifter og din formue ser ut i 2022. Samtidig vet vi at både pandemien, regelendringer og endringer i livssituasjonen gjør at dette anslaget kan bli feil. Da kan også skatten bli feil, understreker Gjengedal.

Det er nemlig ikke bare inntektene dine som påvirker hva du skal betale i skatt. Andre ting som kan påvirke skattetrekket ditt kan for eksempel være at man gifter seg, får barn, skiller seg, blir pensjonist, kjøper bolig, tar opp mer lån, har endringerikapitalinntekt fraårtilår, eller at renten endrer seg mer enn antatt i løpet av året.

Skatteetaten har laget en egen oversikt som viser hvilke livsendringer som kan føre til endringer i skatten du betaler.

Les oversikten her

– En viktig huskeregel er at alt som påvirker privatøkonomien din vil kunne påvirke skattetrekket ditt. Da bør du se over skattekortet ditt og eventuelt justere. Du har selv ansvar for å justere skattekortet ditt, sier Gjengedal. Hvis opplysningene i skattekortet ditt er feil kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt.

– Betaler du for mye skatt i løpet av 2022 får du det tilbakebetalt,men kanskje kan pengene komme godt med før du du får de tilbake senest i slutten av november 2023. Hvis skattetrekket er for lavt, får du en restskatt som du må betale innen bestemte frister, forteller Gjengedal.

Enkelt å endre

Må du endre skattekortet? Det eneste du trenger å gjøre er å logge deg inn i Min Skatt på skatteetaten.no og korrigere tallene. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt.

– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg. Arbeidsgiveren, NAV og andre henter dette direkte fra Skatteetaten. Husk at du kan når som helst i løpet av 2022 endre og få et nytt skattekort, sier Gjengedal.

Her kan du lese mer om skattekort og gjøre eventuelle endringer.

Frikort

Dersom inntekten din ikke overstiger 65 000 kroner i 2022, skal det ikke trekkes skatt og du kan bestille frikort. Hadde du frikort i fjor, trenger du ikke bestille nytt nå. For å unngå restskatt anbefaler vi deg å bestille skattekort dersom det er sannsynlig at du kommer til å tjene mer enn 65 000 kroner i 2022.

Har du spørsmål, kan du ta kontakt med Skatteetaten på chat, telefon eller på Facebook.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *