2022 har vært et positivt år for arbeidsledigheten

22. desember, 2022

12:35

Ingen kommentar

Ved utgangen av året er litt flere enn 4 500 personer registrert som helt arbeidsledige i Vestfold og Telemark. Dette utgjør 2,2 prosent av arbeidsstyrken, en andel som er rekordlav – og lavere enn i 2021.

Likevel er Vestfold og Telemark det fylket i landet med flest arbeidsledige. Gjennomsnittlig andel ledige i landet er 1,6 prosent.

Arbeidsledigheten gjennom året

Januar 2022 startet med litt flere helt arbeidsledig enn før pandemien. Etter at smitteverntiltakene ble opphevet i februar sank ledigheten gradvis til et historisk lavt nivå.

Samtidig har det vært rekordmange ledige stillinger. I løpet av 2022 ble det registrert nesten 40 000 nye ledige stillinger i Vestfold og Telemark. En av fem stillinger ble meldt direkte til NAV, mens resten ble offentlig utlyst.

I mai var det flere ledige stillinger enn helt arbeidsledige. I høst og på starten på vinteren har antallet ledige stillinger gått ned, samtidig som antallet nye arbeidssøkere har økt.

– 2022 har samlet sett vært et svært positivt år i arbeidsmarkedet- med stadig flere folk i arbeid. Imidlertid er inngangen til 2023 preget av høy prisvekst, økte utgifter i tillegg til høyere styringsrente. Dette gjør at både husholdninger og bedrifter får dårligere råd og er mer usikre på framtiden. Vi forventer derfor noe nedgang i etterspørselen etter arbeidskraft, og tror at ledigheten vil øke litt i 2023, sier direktør i NAV Vestfold og Telemark, Terje Tønnessen.

Ulikt i kommunene
Høyest andel arbeidsledige finner vi i Horten med 2,9 prosent og i Kragerø med 2,6 prosent. I Vest- Telemark er ledigheten i de fleste kommunene 1 prosent eller lavere.

I 2022 var det flest stillinger i Tønsberg med totalt 8 036 ledige jobber. I Skien var det til sammen 5 629 og i Sandefjord 5 621 utlyste stillinger.

– Dagens arbeidsmarked er todelt. Noen bedrifter må permittere ansatte eller legge ned, mens andre bransjer sliter med å skaffe nok kompetent arbeidskraft. Flere arbeidsgivere må derfor tenke nytt og annerledes for å finne folk med riktig kompetanse. Det finnes mye god arbeidskraft som fortjener en sjanse til å vise seg frem, og mye av opplæringen kan gjennomføres på arbeidsplassene, sier Tønnessen.

Neste års utfordringer

– I et antagelig mer krevende fremtidig arbeidsmarked blir det ekstra viktig å styrke den kompetansen arbeidsmarkedet trenger. NAV må også jobbe ekstra for å inkludere utsatte grupper – unge, langtidsledige, de med helseutfordringer og flyktninger må mobiliseres inn i arbeid. Det forventes også en økning i antall flyktninger fra Ukraina neste år, og det blir viktig å finne plass til flest mulig av disse i arbeidsmarkedet, avslutter Tønnessen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *