Jørund Rytman, administrerende direktør i SMB Norge (Foto: SMB Norge/Johnny Syversen

– 3 av 10 småbedrifter har følt seg aktivt motarbeidet av myndighetene

18. august, 2022

08:17

Ingen kommentar

Halvparten av de små og mellomstore bedriftene opplever at rapporteringskrav går ut over verdiskapningen og 30 prosent mener de har blitt aktivt motarbeidet av myndighetene. Det viser en ny undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.

Mange små og mellomstore bedrifter opplever at de starter i motbakke i møte med det offentlige. I en rapport som SMB Norge og Ny Analyse presenterer onsdag beskriver bedriftene en hverdag hvor omfattende krav til rapportering går ut over verdiskapingen, samt utfordrende dialog med saksbehandlere i etater og kommuner over hele landet.

– Vi blir ofte kontaktet av bedrifter som opplever seg dårlig behandlet i møte med offentlige myndigheter. Enten det er Kommunen, Skatteetaten, NAV, Mattilsynet eller andre institusjoner. «Skurk til det motsatte er bevist», er en gjenganger, forklarer SMB Norge-sjef Jørund Rytman.

– Likevel var det skremmende å lese rapporten og se hvor omfattende dette problemet er og hvor mye det faktisk går ut over verdiskapingen i landets små og mellomstore bedrifter, konstaterer han.

Rolleforståelse

Under en debatt i Arendal onsdag stiller SMB Norge spørsmålet: Har myndighetene et holdningsproblem overfor små og mellomstore bedrifter? Rytman mener det er gode grunner til å svare ja på dette spørsmålet.

– Et tema som medlemmene våre stadig kommer tilbake til er begrepet «rolleforståelse». For hva er egentlig hovedoppgaven til for eksempel en saksbehandler i kommunen? Skal de først og fremst være en streng kontrollinstans, eller er de egentlig tilretteleggere?

– Hvor en saksbehandler plasserer seg selv på skalaen mellom disse to ytterpunktene kan få store konsekvenser for hvordan bedriftene blir møtt, understreker Rytman.

SMB Norge-sjefen håper nå at beslutningstakere, både nasjonalt og lokalt, tar tak i problemet.

– Hvis man fra politisk hold mener alvor med ønsket om å legge til rette for innovasjon og vekst i Norge så er dette et viktig prinsipielt spørsmål. Jeg kan ikke forstå at noen er tjent med å møte små og mellomstore bedrifter på denne måten, understreker Rytman.

Rapporten kan lastes ned i sin helhet på www.dinbedrift.no 

Her er noen av funnene i rapporten:

  • Bedriftene ble spurt om hvordan de opplever at offentlige myndigheter legger til rette for deres bedrift for å skape vekst og utvikling. Her svarer 30 prosent av bedriftene at myndighetene motarbeider deres bedrift i enkelte sammenhenger.
  • Hver fjerde bedrift (25 prosent) svarer at myndighetene legger dårlig til rette for bedriftens vekst og utvikling.
  • Halvparten (51 prosent) av bedriftene sier at rapporteringen går utover verdiskapingen. 6 prosent sier rapporteringen går i «svært stor grad» utover verdiskapingen,14 prosent sier «i stor grad» og 31 prosent i «noen grad».
  • Bedriftene ble spurt om å rangere offentlige myndigheter etter hva som tar mest tid fra bedriftene pga. byråkrati. Her svarer bedriftene at «verstingene» skatteetaten (57 prosent), NAV (35 prosent), HMS rapportering (26 prosent) og kommunen (19 prosent), tar mest av deres tid.
  • 2 av 5 (eller 42 prosent) av bedriftene sier de er «ganske enig» eller «helt enig» i påstanden «min bedrift har i løpet av året opplevd forsinkelser på grunn av ineffektive byråkratiske prosesser».
  • Bedriftene ble spurt om i hvor stor grad de opplever at politikere nasjonalt forstår SMB-bedrifter utfordringer. Her svarer nesten halvparten (47 prosent) av bedriftene at det er liten grad av forståelse.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.