SKIPSSETNING FRA VIKINGTIDEN?: Det kan nesten se slik ut, men ”fornminnet” på Skallevold stammer fra Det Herrens år 2002. Fra venstre Birger Davidsen, grunneier og Geir Myhre, initiativtager.

En skipssetning på Skallevold

På et lite jorde ved Granborgveien på Skallevold, ligger en stor og velbevart skipssetning, som flere tønsbergensere og andre har undret seg mye over. Er den kan hende fra jernalderen eller vikingtiden?

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Skipssetningen fremstår som eldgammel og fantasieggende, men nei, den skriver seg fra Det Herrens år 2002.

Vikingsskip

– Da jeg gravde ut tomt og bygde hus i 2002, ble det mange store stein til overs, og da fikk jeg ideen om å lage et vikingsskip av stein, etter mønster fra den eldgamle skipssetningen på Istrehågan ved Tjølling, sier Geir Myhre.

For ordens skyld, en skipssetning er et skipformet gravanlegg hvor runde stein er lagt ut i form av et skip sett ovenfra. Det var vanlig med slike graver i senere jernalder og under vikingtiden.

PYNT PÅ GÅRDEN: Skipssetningen til Geir Myhre vekker oppmerksomhet.

Hakeslepp

Ifølge Myhre er det flere som har bemerket det noe uvanlige, private ”monumentet”.

– En eller annen vakker dag, er jeg sikker på at det kommer til å sykle forbi en arkeolog eller lignende som kommer til å få hakeslepp, når han eller hun oppdager den ukjente ”skatten”, sier en humrende Myhre.

I begynnelsen var det blomster i midten av steinsettingen, men de gjorde gårdens hester kort prosess med. Men uten blomster ser jo skipssetningen langt mer autentisk ut.

Hvis det finnes mennesker og arkeologer om flere hundre år, vil de kanskje bemerke at her var det trolig et høvdingsete en gang i tiden…

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2010.

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.