SKIPSSETNING FRA VIKINGTIDEN?: Det kan nesten se slik ut, men ”fornminnet” på Skallevold stammer fra Det Herrens år 2002. Fra venstre Birger Davidsen, grunneier og Geir Myhre, initiativtager.

En skipssetning på Skallevold

16. mai, 2022

18:25

Ingen kommentar

På et lite jorde ved Granborgveien på Skallevold, ligger en stor og velbevart skipssetning, som flere tønsbergensere og andre har undret seg mye over. Er den kan hende fra jernalderen eller vikingtiden?

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Skipssetningen fremstår som eldgammel og fantasieggende, men nei, den skriver seg fra Det Herrens år 2002.

Vikingsskip

– Da jeg gravde ut tomt og bygde hus i 2002, ble det mange store stein til overs, og da fikk jeg ideen om å lage et vikingsskip av stein, etter mønster fra den eldgamle skipssetningen på Istrehågan ved Tjølling, sier Geir Myhre.

For ordens skyld, en skipssetning er et skipformet gravanlegg hvor runde stein er lagt ut i form av et skip sett ovenfra. Det var vanlig med slike graver i senere jernalder og under vikingtiden.

PYNT PÅ GÅRDEN: Skipssetningen til Geir Myhre vekker oppmerksomhet.

Hakeslepp

Ifølge Myhre er det flere som har bemerket det noe uvanlige, private ”monumentet”.

– En eller annen vakker dag, er jeg sikker på at det kommer til å sykle forbi en arkeolog eller lignende som kommer til å få hakeslepp, når han eller hun oppdager den ukjente ”skatten”, sier en humrende Myhre.

I begynnelsen var det blomster i midten av steinsettingen, men de gjorde gårdens hester kort prosess med. Men uten blomster ser jo skipssetningen langt mer autentisk ut.

Hvis det finnes mennesker og arkeologer om flere hundre år, vil de kanskje bemerke at her var det trolig et høvdingsete en gang i tiden…

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2010.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *