Advarer mot innspurtsoling

29. august, 2022

15:50

Ingen kommentar

De fleste er tilbake til hverdag med skole og jobb, men når sommeren nå tar sine siste krampetrekninger er det mange som lar seg friste til snarveier for å beholde, og få litt ekstra brunfarge før høsten setter inn.

En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet viser at 4 av 10 nordmenn mer eller mindre legger fra seg solvettreglene så snart ferien er over. Nesten 20 prosent sier de ikke forholder seg til solvettreglene i det hele tatt, og er heller ikke redd for å bli solbrent.

Fortsatt like viktig

– Dette er veldig bekymringsverdig når vi nå har hatt, og kommer til å få flere dager med sterk sol. Selv om solen er svakere i august enn i juli så er det fortsatt like viktig å smøre seg for å unngå solbrenthet og permanente solskader, sier Stig Henning Pedersen, driftsdirektør og farmasøyt i Farmasiet.

Pedersen ønsker ikke å fremstå som hysterisk, men er bekymret over at spesielt de unge ikke har forstått kreftfaren.

­­– UV-strålene er mindre intense nå som sola står lavere på himmelen, så du blir nok ikke like fort brent som i juli, men å presse på og ligge i sola i timevis nå i august som en slags siste innspurt er virkelig ikke bra for huden. Dette strider også imot alle anbefalinger vi er godt kjent med, sier han.

Altfor mange kjenner ikke til solvettreglene

Pedersen forteller videre at hele 9 prosent ikke kjenner til solvettreglene i det hele tatt, og mener dette er et skremmende tegn på at litt for mange ikke har forstått alvoret.

– Sommerens TikTok-trend, #uvindeks, der man skulle sole seg når UV-indeksen var på sitt sterkeste for å bli fortest mulig brun, er kanskje det verste eksempelet på dette, sier Pedersen og legger til:

– Vi vet jo at 9 av 10 tilfeller av hudkreft skyldes for mye soling, så jo oftere du blir brent, desto større sjanse har du for å faktisk utvikle hudkreft – ikke nødvendigvis i ung alder, men senere i livet, poengterer Pedersen.

Mister brunfargen uten solkrem

Pedersen kan forstå at mange ønsker å beholde brunfargen lenger, men mener det er langt bedre metoder som bør tas i bruk.

– Hvis du har opparbeidet deg en fin brunfarge i løpet av sommeren, bør du smøre huden godt med fuktighet hver dag. Legger du deg i solen og blir brent, mister du bare fargen fortere, sier han.

Ifølge Pedersen er derfor solkrem med høy nok faktor det beste for å oppnå en dyp og varig brunfarge. Da unngår du å bli brent samtidig som du gir huden fuktighet til å beholde fargen.

– Etter du har solt deg, kan det også være lurt å unngå lange og varme bad, og bruke en fuktighetsgivende såpe. Jeg håper nordmenn kan legge fra seg usunne trender og huske på viktigheten av å ta vare på huden i sommer, høst og vinter, avslutter Pedersen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *