– Jo mer vi vet om bakteriene som forårsaker infeksjonen, jo bedre kan vi tilpasse behandlingen, sier ph.d.-kandidat Kathrine Blom (t.v.). Blom og professor Ragnheidur Bragadottir (t.h.) er to av forskerne bak en ny studie på den alvorlige øyeinfeksjonen endoftalmitt. Foto: Øystein Horgmo, UiO

Alvorlig infeksjon i øyet kan behandles raskere enn før

22. september, 2022

15:14

Ingen kommentar

Noen får alvorlig infeksjon i øyet etter en øyeoperasjon. Risikoen for å bli blind er stor uten rask behandling. Nå kan en ny tilnærming til diagnostikk og behandling bidra til å redde synet.

Oppsummering av studien

  • Operasjoner i øyet går heldigvis stort sett bra. Men i noen tilfeller kan det komme bakterier inn i øyet under operasjonen. Da kan pasienten få en alvorlig infeksjon i øyet som kalles endoftalmitt. Dette er den komplikasjonen øyeleger frykter mest når de opererer, for eksempelvis grå stær. I verste fall kan øyeinfeksjonen føre til at pasienten blir blind.
  • Det er derfor avgjørende at de som har fått en slik alvorlig infeksjon i øyet, diagnostiseres og behandles så fort som mulig. Behandlingen er at pasienten får antibiotika i øyet og at øyelegene fjerner pusset i øyet med et kirurgisk inngrep. I tillegg tar øyelegene prøver fra øyets innside til mikrobiologisk analyse. Vanligvis får pasienten antibiotika etter at prøvene er tatt.
  • Studien viser imidlertid at det er mulig å gjøre dette i motsatt rekkefølge. Altså å gi antibiotika med én gang øyelegene får mistanke om at pasienten har fått infeksjon i øyet. På denne måten kan pasientene få behandling med antibiotika raskere. Det kan være med å redde synet.
  • For å kunne gi antibiotika umiddelbart og ta prøvene etterpå, brukte forskerne en variant av PCR-teknologi i tillegg til en tradisjonell metode som kalles for dyrkning.

Sitater fra to av forskerne bak studien:

– Vi fant at 7 av 10 endoftalmitt-pasienter oppnår vesentlig synsbedring når de får antibiotikabehandling med én gang, og prøvene tas etterpå, sier Kathrine Blom. Hun er ph.d.-kandidat ved Det medisinske fakultet, UiO og øyelege ved Oslo universitetssykehus.

– Jo mer vi vet om bakteriene som forårsaker infeksjonen, jo bedre kan vi tilpasse behandlingen, sier Kathrine Blom.

– Studien er en milepæl i behandlingen av endoftalmitt. Den er den første prospektive studien av sitt slag internasjonalt, sier Ragnheidur Bragadottir. Hun er professor ved Øyeavdelingen ved Institutt for klinisk medisin, UiO og øyelege ved Oslo Universitetssykehus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.