KULTURMINNER: Grunnmuren til et gammelt gårdshus er kommet frem i lyset etter at turstikomiteen har ryddet etter alle kunstens regler.

Åpnet ny kultursti

1. september, 2021

12:25

Ingen kommentar

Nå har områdene rundt Esso-skogen fått enda en fin og innholdsrik kultur- og tursti. For et par dager siden ble Bakkeskaugrunden åpnet av de frivillige som utgjør turstikomiteen.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

På Nordre Bakkeskaug og Søndre Bakkeskaug lå det før i tiden flere gårder. I mange år har stedene i skogen vært gjengrodd, men nå har de frivillige sammen med Esso, ryddet opp i områdene, slik at flere ruiner og spor etter gårdene er blitt synlige igjen.

TURSTIKOMITEEN: Her ser vi gutta som tok initiativ til å lage en ny tursti. Alle som en har de bidratt til at Tønsberg nå har fått en ny tursti. Fra venstre: Arvid Hvidsten, Alf Wivestad, Sigurd Nestande, Willy Eide og Arild Hassum.

–Vi har også satt opp informasjonsskilter ved hver ruin, som forteller om hva som en gang i tiden lå her. Tekstene er supplert med gamle bilder som viser hvordan bygningene så ut den gangen da det var et samfunn her, sier Arvid Hvidsten i turstikomiteen.

Tok kontakt med grunneier

Det hele begynte da Alf Wivestad skulle vise Willy Eide og Arvid Hvidsten husmannsplassen Skoltane som ligger i skogen litt opp for Bakkeskaugstranda. Der fikk de øye på grunnmuren etter et hus

ÅPNET STIEN: Alf Wivestad skjærer her av tauet som er festet til en spade og et spett. Den nye turstien er åpnet.

–På turen opp igjen fortalte Alf om sin oppvekst på gården Nordre Bakkeskaug. Om husene og folkene som hadde bodd der i hans tid. Vi tok deretter en kort tur i området hvor husene til de to gårdene hadde vært, og Alf fortalte mer om stedet. Da kom ideen, dette må vi gjøre noe med. Her er det flott turområde med mye lokalhistorie. Men aller først tok vi kontakt med grunneier Esso for å innhente tillatelse. Og etter en samtale med Tore Fjell fikk vi positivt svar, sier Hvidsten.

Og for å gjøre en lang historie kort, så satte man etter hvert i gang med å rydde området for vegetasjon, og man anla nye turstier.

–Det ligger mye arbeid med å få ruinene frem i dagens lys igjen, og 81 år gamle Alf har vært flittig med motorsag og ryddesag, samt slått mye gress. Det gjorde han også den gangen da han hadde tilknytting til Nordre Bakkeskaug i de første 18 årene av sitt liv, sier Hvidsten.

INFORMASJONSKILTER: Ett av flere informasjonsskilter i skogen.

Informasjonsbrosjyre

Mange har bidratt til at resultatet har blitt bra, og Tønsberg har fått en ny kultursti.

–Sigurd Nestande hadde tilgang til gamle bilder av alle hus, gårder og hytter fra tiden før de ble revet i 1958-59. Vi har også fått produsert en informasjonsbrosjyre om stedet som Cicero og Skiltprodusenten på Sem har tatt seg av, sier Hvidsten, som nå kan ønske publikum velkommen til en ny og fin kultur- og tursti.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *