Nå har områdene rundt Esso-skogen fått enda en fin og innholdsrik kultur- og tursti. For et par dager siden ble Bakkeskaugrunden åpnet av de frivillige som utgjør turstikomiteen.
ESPEN JØRGENSEN tekst og foto
På Nordre Bakkeskaug og Søndre Bakkeskaug lå det før i tiden flere gårder. I mange år har stedene i skogen vært gjengrodd, men nå har de frivillige sammen med Esso, ryddet opp i områdene, slik at flere ruiner og spor etter gårdene er blitt synlige igjen.
–Vi har også satt opp informasjonsskilter ved hver ruin, som forteller om hva som en gang i tiden lå her. Tekstene er supplert med gamle bilder som viser hvordan bygningene så ut den gangen da det var et samfunn her, sier Arvid Hvidsten i turstikomiteen.
Tok kontakt med grunneier
Det hele begynte da Alf Wivestad skulle vise Willy Eide og Arvid Hvidsten husmannsplassen Skoltane som ligger i skogen litt opp for Bakkeskaugstranda. Der fikk de øye på grunnmuren etter et hus
–På turen opp igjen fortalte Alf om sin oppvekst på gården Nordre Bakkeskaug. Om husene og folkene som hadde bodd der i hans tid. Vi tok deretter en kort tur i området hvor husene til de to gårdene hadde vært, og Alf fortalte mer om stedet. Da kom ideen, dette må vi gjøre noe med. Her er det flott turområde med mye lokalhistorie. Men aller først tok vi kontakt med grunneier Esso for å innhente tillatelse. Og etter en samtale med Tore Fjell fikk vi positivt svar, sier Hvidsten.
Og for å gjøre en lang historie kort, så satte man etter hvert i gang med å rydde området for vegetasjon, og man anla nye turstier.
–Det ligger mye arbeid med å få ruinene frem i dagens lys igjen, og 81 år gamle Alf har vært flittig med motorsag og ryddesag, samt slått mye gress. Det gjorde han også den gangen da han hadde tilknytting til Nordre Bakkeskaug i de første 18 årene av sitt liv, sier Hvidsten.
Informasjonsbrosjyre
Mange har bidratt til at resultatet har blitt bra, og Tønsberg har fått en ny kultursti.
–Sigurd Nestande hadde tilgang til gamle bilder av alle hus, gårder og hytter fra tiden før de ble revet i 1958-59. Vi har også fått produsert en informasjonsbrosjyre om stedet som Cicero og Skiltprodusenten på Sem har tatt seg av, sier Hvidsten, som nå kan ønske publikum velkommen til en ny og fin kultur- og tursti.