FORTIDEN ER SPENNENDE: Terje Gansum er et kjent navn for mange tønsbergensere og andre vestfoldinger. Historie og arkeologi er faget han brenner for.

– Arkeologi er som detektivarbeid

5. august, 2021

09:03

Ingen kommentar

Ordene tilhører Terje Gansum, som er kjent for mange tønsbergensere og andre vestfoldinger. Historie og arkeologi er fagene han brenner for.

ESPEN JØRGENSEN tekst

Fortell litt om yrket ditt og hva slags bakgrunn du har, mange har hørt om deg, men ikke alle kjenner din bakgrunn.

– Jeg er utdannet arkeolog fra Universitetet i Oslo og avla en magistergrads eksamen om kulturminner i Slagendalen og om Oseberghaugen hadde en lokal eller regional kontekst. Deretter jobbet jeg som leder av Jernaldergarden på Ullandhaug i Stavanger og ledet et hulveg prosjekt i Vestfold. Deretter startet jeg et enkeltmannsforetak og drev dette samtidig som jeg skrev en doktorgrad som jeg leverte høsten 2004 i Göteborg. Fra om med høsten 2004 fikk jeg jobb i fylkeskommunen, hvor jeg jobbet på Midgard i Borre og fra og med 2008 har jeg ledet seksjonen Kulturarv, og det gjør jeg ennå, sier Gansum.

Verdensarvarbeid

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Ettersom jeg har personal og økonomiansvar for over 30 personer, så blir det mye møter. Det handler om å snakke med folk og motivere dem for utviklingsoppgaver i tillegg til drift. Dernest vil det være innspill til politiske saker og deltakelse i ulike fora hvor fylkeskommunen er representert. Det kan være alt fra planprosesser i en kommune til verdensarvarbeid eller vikingtidssatsing. Etter pandemien vil jeg også ut å treffe folk og se steder, sier han.

Mening og sammenhenger

Hva er det så han liker best ved sitt yrke?

–Jeg er ikke i felt og graver, det er det andre som gjør, men kommer jeg ut og ser på så skjønner jeg godt hva de holder på med. Kanskje det beste med jobben min er å treffe folk. Kommunikasjon er ikke nødvendigvis lett, men det er uhyre interessant, sier han engasjert.

– Hvorfor tror du historie fenger så mange?

– Det interesserer folk. Og interessen tror jeg tar seg opp dess eldre folk blir. Den allmenne interessen synes å komme når folk begynner å reflektere over egen alder og at vi ikke skal være her for alltid. Det handler om mening og om sammenhenger i livene våre. Vi vil gjerne plasseres oss inn i en sammenheng og plutselig blir besteforeldrenes liv interessant å finne ut av, kanskje 30 år etter at de døde, sier han.

Detektivarbeid

Og hva betyr historie for deg? Hva er det som gjør det så spennende?

– I yrket som arkeolog ligger mye av et detektivarbeid. Det er spor som vi skal dokumentere og forsøke å forstå. Nettopp det faktum at det er stor grad av åpenhet i hvordan jeg skal sette sammen en historie om et tema eller et materiale gir også kreativiteten spillerom. Dermed blir historie ikke kjedelig, det er en form for ferskvare, forteller Gansum.

Har skrevet mye

Har pandemien vært utfordrende for deg og dine medarbeidere med tanke på alt fra møter og foredrag til feltarbeid?

–Pandemien har gjort privatlivet og yrkeslivet kjedeligere. Det er helt åpenbart for en ekstrovert type som meg. På en annen side har jeg skrevet ganske mye populærhistorie som kommer ut i løpet av denne sommeren. For mine gode feltarkeologer i Vestfold og Telemark fylkeskommune har pandemien faktisk ikke vært så begrensende som man skulle tro. De har utearbeid og har holdt avstand, så vår produksjon har stort sett gått som planlagt.

espen@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *