BRETTER OPP ERMENE: Nicolai Dons (25) var helsearbeider under koronapandemien og fant fort ut at han ville bidra ytterligere. Foto: Bendik Berntsen

Arrangerer fest for Sidebygningen

19. juni, 2024

22:09

Ingen kommentar

Tekst og foto: Bendik Berntsen

Nicolai Dons er medeier i Festlåven. Sidebygningen er et tilbud for mennesker med psykiske plager og/eller utfordringer med rus. Sammen blir det fest i låven i morgen.

– Tanken kom i 2022, da jeg hadde holdt på med eventer i ett år, forteller Nicolai Dons.

Tanken om å gi noe tilbake.

Dons jobbet i helsevesenet under koronapandemien, mer eksakt som miljøarbeider i Færder kommune. Under arbeidet tilbrakte han mye tid i kommunale boliger for mennesker med ulike problemer.

– Koronatiden var tøff for alle, men det ble jo tilrettelagt en del for folk flest. Det ikke alle vet, er at det var mange som ble sittende på stedet hvil, forklarer han om opplevelsen fra de kommunale boligene.

Løsningen ble å møte opp med et smil om munnen og tilbringe mye tid innenfor de fire veggene. Men Dons ville bidra mer.

“En dag i andre omgivelser”

Etter pandemien etablerte Dons firmaet Festlåven. Lokalet var naturlig nok en låve, attpåtil på flotte Åsmundrød Gård Dons. På gården der foreldrene bor, driver faren Biørn og Nicolai Festlåven sammen.

Og i år var året Dons hadde kapasitet til å gjennomføre idéen fra 2022.

Han tok kontakt med en tidligere kollega som pekte han i retning Sidebygningen, som er et tilbud til mennesker med psykiske plager og/eller utfordringer med rus. En telefonsamtale ble til et møte, der planleggingen raskt ble iverksatt.

Etter det har det vært plankekjøring, som Dons kaller det.

Sammen med hovedsaklig Tone Bendixen og Hege A. Gullstrand, som begge er miljøarbeidere i Sidebygningen, har de møttes annenhver uke de siste månedene. Her har de fått innsyn i alle idéene til Festlåven og kommet med innspill på hva som er gjennomførbart og hva de selv ønsker.

Sommerfest er noe Sidebygningen har hvert år, men det er ikke hvert år det er 25 år siden de ble stiftet samt 10 år siden de slo seg sammen med Herstad senter. Resultatet ble derfor en sommerfest og jubileumsfest om hverandre, med navnet “En dag i andre omgivelser”.

Kjemperespons fra det lokale næringslivet

– Nå er alt landa, mye takket være det lokale næringslivet, forklarer Dons.

Bidragene har gjort at arrangementet har blitt helt kostnadsfritt for brukerne.

Sport1 Tolvsrød var den første sponsoren og stiller med premier til konkurransene. Det gjør også Vestfold Elektro, der Biørn Dons er daglig leder og eier. Farris leverer drikkevarer, Bjune Gårdsdrift kommer med burgere og pølser, Gjølberg Bil med tilbehør, Skousen Hvitevarer med is, Ditt Grafiske med partyplakater, Tønsberg kommune med marsipankake og Festlåven med personale og lokale. Og sist men ikke minst blir det tilbehør til middagen fra Merethe Wold, miljøarbeider i Sidebygningen.

Festen starter klokken 14 med taler fra kommunale aktører og Dons selv. Deretter blir det middag, før konkurranser med premier skal gjennomføres. Etter annonsering av vinnere, blir det dessert og musikalsk innslag av John Kenneth Melby og kona Mari, før det hele avsluttes i 19-tiden.

– Vi gleder oss stort, forteller Dons med et smil.

Fantastisk tilbud

Hvorfor Sidebygningen?

– For det første er det et fantastisk tilbud i samfunnet, konstaterer Dons.

Men det er ikke et lovpålagt tilbud. Og det var dette som fanget oppmerksomheten hans.

– De trenger et ansikt utad slik at folk får øyna opp for de gode tingene som skjer der.

De vil heller ikke tjene noe på arrangementet:

– Det blir et event uten en eneste faktura og vi vil ikke tjene en krone. Det som er morsomt med en sånn type jobb, er at det skal så lite til for å skape betydelig glede som kan vedvare, avslutter Dons.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.