Nå kommer fastelavn, blåmandag og feitetirsdag: Tre gode anledninger til å ta med barna på kjøkkenet i vinterferien.
forbindelse med årets vinterferie kommer det flere gode anledninger til å ta med de minste på bakeaktiviteter på kjøkkenet. 27. februar er det fastelavnssøndag, 28. februar blåmandag og 1. mars feitetirsdag.
Alle disse tre merkedagene har hver sine bakverk eller retter som er blant barnas favoritter.
– Saftige boller på fastelavn, vestlandske hetevegger på blåmandag og pannekaker på feitetirsdag – dette er oppskrifter barna både mestrer og liker. Bakst og fersk krem slår sjelden feil hos de små, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.
Nordbø mener baking er en fin vinterferieaktivitet som skaper gode barndomsminner.
– Vinterferien gir mer fritid og muligheter til å eksperimentere på kjøkkenet. Når barna får prøve seg selv, opplever de både mestring og matglede, sier Nordbø.
Tre merkedager – tre bakedager
Fastelavn betyr egentlig kvelden før fasten, men kom til å omfatte de tre dagene fastelavnssøndag, blåma
Bakedag 1: Fastelavnsboller før fasten
En feiring som i sin tid varte over flere dager, er nå begrenset til fastelavnssøndag. I Norge er det i dag bollene og riset som minner om de gamle tradisjonene.
– Fastelavnsbollene stammer trolig fra Tyskland, tilbake på 1600-tallet, og har bakgrunn i at man ønsket å fete seg opp i dagene før fasten. I Norge kjenner vi skikken med fastelavnsboller med krem og syltetøy fra begynnelsen av forrige århundre, forteller Nordbø.
Bakedag 2: Hetevegger på blåmandag
På Vestlandet er det vanlig å markere blåmandag, dagen etter fastelavnssøndag, ved å spise hetevegger. Dette var en mer nøktern dag, hvor restene fra festdagen før ble benyttet.
– Hetevegger er hveteboller, gjerne fra fastelavn, som blir lagt i en skål og dekket med varm melk kokt sammen med smør, sukker og kanel. Bollen spises med skje, etter hvert som den myknes av den varme melken, sier Torunn Nordbø.
Bakedag 3: Pannekakedagen som restefest
Tirsdag etter fastelavnssøndag, feitetirsdag, blir i hele landet markert på tradisjonelt vis som pannekakedagen.
Feitetirsdag var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør. Låter det kjent? Det er blant hovedingrediensene når man lager pannekaker.
5 gode råd for baking med barn
Torunn Nordbø har både som mor og mormor mye erfaring med å bake sammen med små hjelpere. Her er hennes fem beste råd når man skal ha med barna på bakeaktiviteter.
1. Planlegg godt
Det er alltid lurt å planlegge når du skal bake eller lage mat, men det er ekstra viktig når barn skal bake. Nedturen blir mangedoblet dersom det er barn med høye bakeforventninger som må avbryte underveis. Sørg for at du har alt i hus før det skal bakes
2. Sett av nok tid
Pass på at dere ikke får det travelt, det forsurer stemningen. Det kan være en fordel at oppskriften eller fremgangsmåten er en du kjenner.
3. Avklar forventningene
Forventninger er viktig å få avklart. Hvilke forventninger har barna, og hvilke har du? Du kjenner barnet ditt, med tanke på alder, modenhet og temperament, men også hvilke grenser som kan strekkes i mestring og læring. Hva kan dere gjøre sammen? Og hva kan barnet selv klare?
4. Innarbeid gode vaner
Når du baker sammen med barna, vil de lære mye mer enn «bare» baking. Det gjelder for det første hygiene, gjennom vasking av hender før det skal bakes, og underveis i bakingen.
Barnet ditt vil også lære mer om råvarer og produkter. Det er også viktig å få barna til å bli med på å rydde og vaske etter at bakingen er ferdig.
5. Oppfordre til samarbeid
Når det skal settes en deig, elte, forme og steke, hva er det dere kan gjøre sammen? Hvilke oppgaver kan barnet selv mestre, og hva er det barnet kan hjelpes med? Mange ganger er det enklere å gjøre det selv – men prøv å stå imot trangen til å fikse det for barnet.
Oppskriftsforslag for boller til vinterferien
Her er mange fristende oppskrifter å velge mellom:
Klassikeren er tradisjonelle fastelavnsboller med krem.
Små boller for små hender er ekstra velegnet for små barnehender.
Hjerteboller med krem og bringebær er perfekt om barna har lyst å gi bort baksten som gave.
Semlor er søta brors variant av fastelavnsboller. Svenskene fyller semlorna med deilig makronfyll og krem, og drysser så melis over bollene.
Grove fastelavnsboller med kremost og friske bær er et litt sunnere alternativ.
Pannekaker til middag eller på tur
Pannekaker er alle barns yndlingsmiddag, og kan varieres på mange måter:
Turpannekaker er super nistemat. Hell over på en plastflaske, stek på bålet og server nystekte med syltetøy på. Hvem liker ikke det