Nøtterøys eget bakeri har lange tradisjoner og drives nå av fetterne Henrik (til venstre) og Christoffer Næss.

Bakeriets store sønner

31. august, 2024

13:07

Ingen kommentar

Tekst og foto: Guri Haram

Fra de var små har Henrik (34) og Christoffer Næss (42) vært involvert i driften av Nøtterø Bakeri & Konditori. For tre år siden ble de selv eiere. Kringlen er sluttet!

– Næh, er det deg, Christoffer? Jeg husker deg fra du var sååå liten, sier en eldre dame på vei ut døren til bakeriet på Borgheim. Håndflaten hennes viser omtrent én meter. Høyden kan omtrent dobles for å gjengi dagens høyde på bakerieieren.

– Hver gang jeg ser ham, gjør jeg bare sånn, sier hun og peker på kinnet før hun får en klem.

En venninne snur seg leende og slår fast:

– Det er utrolig hva man kan tillate seg med alderen.

Lager liv og bakerøre

Henrik og Christoffer Næss.

Fetterne Christoffer og Henrik Næss har vært med på å lage liv, deig og bakerøre i håndverksbakeriet siden barnsben av. I dag har duoen overtatt som eiere etter fedrene Eigil og Terje Næss.

– Fedrene våre er stolte og synes det er stas at vi viderefører familietradisjonen, sier Christoffer og Henrik.

Som tredje generasjons eiere er de opptatt av å opprettholde tradisjonene.

– Det er mer gøy å holde på med dette enn noe nyoppstått. Vi kan se tilbake på en 126 år lang historie, basert på tradisjoner og kvalitet.

Brødbakeren fra Horten

Bakeriet på Borgheim er fra 1898. Det ble kjøpt opp av deres farfar, Alf Næss, i 1965. Han drev bakeriet sammen med kona Gudrun fram til 1981. Ekteparet kom fra Horten, hvor Alf drev Kavring Bakeri med sine fettere. Hans far var også baker.

Vi spoler raskt fram til i dag. Nå er det også to fettere som står for bakeridriften. Henrik har i tillegg fagbrev som baker, mens hans rolle er blitt mer administrativ.

Christoffer har fullført finans og utviklingsstudier og har bakgrunn fra dokumentarfilm. På en eller annen måte passer disse erfaringene godt inn som bakerieier.

– Ja, jeg får brukt prosjektledelsesdelen og erfaringen med gruppearbeid. Da vi lagde butikken på Sjøsiden i Horten, som åpner i oktober, var den visuelle planleggingen litt som filmarbeid, forteller han.

En lokal favoritt

Om vinteren kommer folk på ski til favorittbakeriet.

Nøtterø Bakeri & Konditori teller nå sju salgssteder:

Borgheim, Skallestad, Teie, Torvet, Sem, Storgata i Horten og Halvorsen i Sandefjord. I tillegg har selskapet tre sommeråpne salgssteder. I storhetstiden var det riktignok 16 utsalg i nærområdet.

– Vi er Vestfolds eldste bakeri og ser på Vestfold som vårt nedslagsfelt, sier fetterne.

Bakeriene har til sammen 65 årsverk. Mange ansatte har sin første jobberfaring fra deres lokaler.

– Mange flinke skoleungdommer er innom, og de kommer gjerne tilbake i ferier. Eldre mennesker forteller oss at de også hadde sin første jobb her, forteller Henrik og Christoffer.

I dag er alle butikkene mikrobakerier. Deigene lages på Skallestad ved Hårkollen.

– De halvsteker brød i bakeriene. Halvstekte brød kan også kjøpes med hjem. Noen faste kunder kjøper det til hytta når de vil ha ferskt brød en langhelg. Det blir stadig mer populært, sier Henrik.

Nye og dyrere tider

Bakerieierne tror de skal ha klart å komme seg greit gjennom sommeren. Men duoen erkjenner at det har vært utfordrende tider siden de overtok driften.

– Kjempehøye strømregninger, strømkrise, covid. Nå har det stabilisert seg, men vi er på en prisgallopp. Kronen er svak, og det påvirker innkjøpsprisen på råvarer, sukker de.

Fetterne er glade for å kunne ha hyggelige tilbud til kundene. Gårsdagens brød selges til 40 prosent rabatt.

– Dette er varer til redusert pris som holder seg veldig godt. Og så har vi ukestilbud og månedstilbud. Vi er også store på TooGoodToGo. Vi prøver å ha gode priser for alle og være den lokale bakeren hvor alle finner noe de liker.

Fetternes egen favoritt

Favorittbrødet til dem begge er Skjærgårdsspelten. De er også glade i kardemommeknutene, skolebrød og kanelstang.

– Jeg har diabetes, og da funker det brødet veldig bra, sier Christoffer.

– Det er veldig rent, laget av speltmel, vann, frø og gjær. Vi bruker generelt så lite bakehjelpemidler og tilsetningsstoffer som mulig og baker på den gode, gamle måten. Vi har lært av fedrene våre at vi aldri skal gå på kompromiss med kvalitet. Det er viktigst å holde fast ved, legger Henrik til.

Bakeriet satser på gode bakervarer og kaker, men samtidig vil de framstå som et moderne bakeri og tilby mer enn bare fyrstekaker. De bruker fortsatt en oppskriftsbok fra farfaren.

– Der er det mye julebakst. Det er også brødoppskrifter. Mange av brødene våre er basert på den boken, sier de.

Skjærgårdsspelt er manges favorittbrød – inkludert eiernes.

Del av øyas lokalhistorie

17. mai er en stor dag, også for bakeriet. De holder åpent på Tønsberg Torv, Borgheim og Horten.

Kundene koser seg med bakervarer inne mens nye kunder strømmer på.

Om sommeren strekker køen med turister og fastboende seg langt utenfor lokalet, og det rister i døren på utsalget til Ormelet.

– De venter nesten på bakerbilen. Etter morgenbadet vil de ha brød til frokost. Der får vi ikke åpnet tidlig nok, sier de.

Artige hendelser skjer innimellom. Bakerieierne sendte en gang åtte julekaker i posten til Bodø. En annen gang gikk 100 pølsebrød med postbilen til et bryllup i Hamar.

– Er folk glad i bakeriet?

– Vi føler det. Vi har vært med på dåp, bryllup og begravelser for flere generasjoner. Og vi har hørt om dem som har kommet hjem fra utenlandsstudier, og der venter brødskiven fra oss til frokost. Vi har bestandig vært til stede ved mange hverdagsbegivenheter og i mange matpakker.

Bakeriet er en del av Nøtterøys matkultur og historie.

– Vi ønsker å være en del av folks minner og tradisjon. Det er vår jobb å leve opp til det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.