Telenor, Telia og Ice blir bedt om å øke arbeidet mot digital svindel. Foto: Gunstein Myre Nkom

Ber mobilselskapene øke innsatsen mot digital svindel

20. januar, 2024

10:21

Ingen kommentar

Samfunnet taper hvert år over en halv milliard kroner som følge av digital svindel. Felles for mange av svindelforsøkene er bruken av elektronisk kommunikasjon. Nå ber Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) mobilnetteierne om å ta ytterligere grep for å stoppe svindlerne.

Johannes Vallesverd, Nkom. Foto: Gunstein Myre, Nkom.

I en undersøkelse Nkom fikk utført i fjor høst svarte 1 av 4 at de har vært utsatt for digital svindel eller id-tyveri. Johannes Vallesverd er seniorrådgiver i Nkom og leder av nasjonal ekspertgruppe mot digital svindel. Han mener det er alvorlig at så mange rammes, og mener det er nødvendig med flere tiltak.

— Både de menneskelige og samfunnsmessige konsekvensene av svindel er omfattende. Det er svært viktig at befolkningen har tillit til elektronisk kommunikasjon, og et økende antall svindelforsøk er en trussel mot det, sier Johannes Vallesverd i Nkom.

I forrige uke sendte Nkom brev til Telenor, Telia og Ice der de blant annet blir bedt om å styrke koordineringsarbeidet ytterligere for å få stoppet svindlerne.

– Vi må øke «grensekontrollen» med samtaler med manipulerte nummer som kommer fra utlandet. Derfor ber vi nå Telenor, Telia og Ice om å intensivere arbeidet og etablere felles løsninger som begrenser muligheten for at norske mobilnummer kan bli utnyttet i spoofing.

Nkom har sammen med flere vært en pådriver for arbeidet med digital antisvindel, og i fjor stoppet de største norske mobilnetteierne over 100 millioner forsøk på svindel. Vallesverd mener det jobbes godt i bransjen, men at det er behov for flere tiltak.

– Mye av den digitale svindelen skjer over tradisjonelle kanaler som tale og SMS og det er her vi har hovedfokus nå, men vi forventer et enda sterkere innslag av svindel ved bruk av kunstig intelligens. De kriminelle er kreative i sine svindelmetoder, og vi som myndighet og bransje må samarbeide godt for å stå imot denne formen for organisert kriminalitet.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.