Årets morellsesong er her, og i år er de ekstra gode.

Beste morellsesong i moderne tid

17. juli, 2023

15:23

Ingen kommentar

Det er bare å glede seg, de kommende ukene kan du virkelig fråtse i nydelige norske moreller. I år er morellene ekstra store og søte, sesongen er kort, så nyt dem nå.

– Jeg har aldri opplevd så stort volum på moreller. I 2023 er det forventet en avling på hele 695 tonn, dette er mer enn vanlig, siden 2013 har det vært høstet mellom 380 tonn og rett i overkant av 600 tonn, sier Leif Øie som er fruktinspektør i Grøntprodusentenes samarbeidsråd.

Øie forteller at det er Telemark som står for de store volumøkningene, som vi også fikk se i 2021;

– Det kommer også mye moreller fra Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Buskerud. Tradisjonelt sett har det alltid vært mest moreller fra Lærdal, men nå er det altså i Telemark de høster de største volumene.

Ekstra store og søte

Dette bekreftes av morellprodusent Trond Bergskås fra Telemark, som sier han har holdt samme produksjon, men at det begynner å komme flere til rundt han som dyrker moreller. I år er det forventet at høstingen på Østlandet og Vestlandet starter ganske likt;

– Sesongen starter rundt 17. juli, jeg regner med jeg kan høste til rundt 7-8 august. Det kommer mye moreller i år og de er ekstra store og søte på grunn av den gode varmen vi hadde i juni, sier Bergskås, som også er styremedlem i Telefrukt som er Norges største fruktpakkeri.

Heter det moreller eller kirsebær?

– Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt som oppfordrer til å nyte de søte og gode morellene slik som de er. Hun sier kirsebær er mer syrlige og at de godt kan godt brukes i pai, syltetøy og kompotter.

Ernæringsrådgiveren oppfordrer til å spise og nyte moreller med den aller beste samvittighet;

– Moreller gir lite kalorier, inneholder godt med fiber som gjør godt for fordøyelsen, og er også en god kilde til kalium som er bra for blodtrykket. Den sterke fargen vitner om at moreller inneholder godt med antioksidanter, de søte små steinfruktene er med andre ord perfekt snacks i sommervarmen.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *