For en glede å kunne åpne porten igjen for besøkende etter en lang, lang lukket periode, tenk å få komme tilbake til normalen etter en pandemi som satte alt på vent og et trøblete kne.
Gerd Gellein Merkesdal
Og hvilken dag det ble, det måtte noen forberedelser til og de ble gjort med store forventninger, det var så godt å komme i gang igjen med å kunne gi noen gode opplevelser til et besøkende publikum. Søndag var himmelblå med en god norsk sommertemperatur under epletrærne og med et etterlengtet forfatterbesøk som var utsatt gang på gang.
Gladkrimforfatter
Det var ingen hvemsomhelst som tok turen ut til øya og inn porten en vakker sommerdag med bokkasse under armen og i et sommerlett og flagrende kjoleskjørt som danset rundt bena. Lene Lauritsen Kjølner, fargerike Lene med sin proseccoboblende gladkrim, og ikke minst presentasjonen av sin nyeste bok Sommer i Sandøsund en oppfølger til Jul i Sandøsund, en glad og underholdende bok med en riktig god feelgood fortelling fra sommerlivet på øya.
Lene fortalte så levende og lett til alle som hadde funnet veien inn porten og som lyttet, drakk syrlig rabarbrasaft med kullsyrebobbler og spiste småkaker med spiselige blomster på. Bedre kunne ikke en åpen søndag i Bestemorshage ha blitt.
Nå er det barn og barnebarn med gode venner som fyller opp hagen med late sommerdager og samler gode minner, det er til stor hjelp for å lade opp til nye søndager med åpen port for nye hyggelige besøkende og fine gjensyn i hagen når høsten nærmer seg med skolestart og øya roer seg igjen etter syklende badegjester på trange veier og pigging i asfalten når rulleskikledde sprekinger farer av gårde i full fart med det «førstemann til brygga i Sandøsund og tilbake igjen blikket» i øynene.
Gode sommer dager ønskes og så høres vi igjen …
Småkaker med spiselige blomster
Du trenger:
250 g romtemperert meierismør
50 g sukker
130 g melis
500 g hvetemel
2 ss presset sitron
1 ss vaniljesukker
Pynt: Spiselige blomster og blader, for eksempel lavendel, roser, pelargonia, fioler, blomkarse, kornblomst og ulike urter som sitronmelisse, kjørvel og oregano.
Eggehviten av 1 egg
1 ss melis
en bolle med sukker, ca 100 g
Rør smør med sukker, melis og vaniljesukker – sikt i hvetemelet og samle deigen sammen med hendene. Del deigen i to og legg til kjøl i ca 1 time, deigen blir da lettere å kjevle ut. Legg deigen mellom 2 stk bakepapir og kjevle ut deigen passe tykk – stikk ut små kaker med en utstikker. Bak småkakene i ca 8 min. ved varmluft 180 grader – de skal være lys i fargen. Avkjøl småkakene på en rist og i mens plukker du en skål med spiselige blomster fra din hage.
Bland eggehviten med melis og pensle småkakene med blandingen.
Legg en blomst på hver kake og pensle over blomsten med eggehviteblandingen. Blomsten skal ligge helt flatt på kaken.
Legg kaken med blomstersiden ned i skåla med sukker og gi den et lite trykk så sukkeret blir jevnt fordelt på hele kaken.
Legges pent opp på et fat når småkakene er klar for servering