MÅ HA IS I MAGEN: Skal utviklingen med reduserte utslipp fra biltrafikken fortsette, gjelder det at politikerne har litt is i magen og ikke starter innføringen av mo ms på elbiler for tidlig. FOTO: NAF

Bilen er klimavinner – NAF advarer mot å fjerne elbilfordelene for tidlig

Utslippene fra bilparken går stadig nedover. Siden 2010 er utslippene fra hver kilometer bilene har kjørt redusert med nesten en tredel. – Dette viser at dagens bilpolitikk virker. Klimautslippene går ned samtidig som vi kjører mer, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene av CO2 per kilometer på personbil har gått ned fra 92 gram til 66 gram fra 2010 til 2019. I samme periode har elbilsalget gått rett til værs takket være moms- og avgiftsfritak. I tillegg har utslippene fra alle nye biler gått nedover. Skal utviklingen fortsette gjelder det at politikerne har litt is i magen og ikke starter innføringen av moms på elbiler for tidlig.

– I dag er det slik at moms- og avgiftsfritaket på elbiler holder avgiftsnivået på alle biler nede. Øker du momsen på elbiler kommer avgiftene til bensin- og dieselbiler også til å øke. Vi frykter at politikerne er i ferd med å vri virkemidlene på bil fra gulrot til pisk. Vi ser antydning til at vi går mot dyrere elbiler og enda dyrere bensin- og dieselbiler, sier Sødal.

Mindre utslipp selv om vi kjører lengre

Siden 2010 er antall kjørte kilometer med personbil økt med snaut 10 prosent. Samtidig er de faktiske klimautslippene fra personbilene gått ned med 22 prosent.

– Dette beviser at bilavgiftspolitikken som premierer biler med lave utslipp, fungerer, slår Nils Sødal fast, – Derfor er det så viktig å holde stø kurs i avgiftspolitikken. Politikerne har selv satt klimamål som skal nås. Da er det ikke lurt å skyte ned målet med å skru opp avgiftene på alle biler, sier han

Share:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Ja, jeg vil være medskribent i BY

Fyll ut skjemaet under med ditt virkelige navn og den e-postadressen du sjekker oftest. Du kan ikke skrive anonymt. Alle artikler vil være underlagt moderasjon redaksjonelle regler.
Når du har mottatt e-post med innloggingsdetaljer, kan du gå på Næringsportalens forside og klikk skriv innlegg.

Ved debattinnlegg og kommentarer til publiserte artikler, ber vi om at man holder en sivilisert tone. Personangrep er ikke tillatt. Publisering av andres bilder er ikke tillatt uten godkjenning, og alle som er avbildet må ha gitt sin tillatelse. Barn må ha foresattes tillatelse.

BY tar ikke ansvar for lagring av tekst og bilder.