Olavskirken i Tønsberg er et av de merkeligste byggene i Norge. Dette skal professor Bjørn Bandlien fortelle mer om lørdag 24. mai.
Det er den eneste rundkirken i Norge, og den største av sitt slag i Norden. I tillegg var den en del av et kloster tilknyttet premonstratenserordenen, som også var en unik klosterorden i Norge fram til et datterkloster ble bygd i Dragsmark.
Likevel vet vi omtrent ingenting om den tidlige historien til kirken, om hvem som fikk ideen til dette og satte i gang byggingen. På tross av de manglende kildene, kan vi si en del om tiden den ble bygget i. Det var borgerkrigstid, men også en tid da korstogene og pilegrimsferdene fra Norge til Jerusalem skjøt fart.
Inspirasjonen fra Den hellige gravs kirke i Jerusalem er tydelig, og kanskje kan vi sirkle inn noen av de i Tønsberg som var særlig opptatt av dette på slutten av 1100-tallet?
Kildene blir flere i senmiddelalderen, da klosteret ble et av de viktigste og rikeste i Oslo bispedømme. Da kjenner vi til både hvor mye eiendommer de rådde over, til deres forhold til byfolket, og noen fragmenter av deres liturgi.
De fikk imidlertid konkurranse fra det andre klosteret i byen, der fransiskanerne holdt til. I tillegg ble det lagt opp til at pilegrimer skulle oppsøke Mikaelskirken på Slottsfjellet, og ikke Olavskirken. Forholdet mellom disse kirkene og klostrene kan derfor ha vært ganske spent, og kanskje preget av konkurranse og rivalisering.
Bjørn Bandlien er forfatter og professor i historie ved Universitetet i Sørøst-Norge og han har middelalderhistorie som sitt spesialfelt.
Adressen for foredraget er Storgaten 16, og det er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding.