Tekst og foto: Guri Haram
Hva med å markere epledagen med en nybakt eplekake laget av kortreiste og helt gratis epler fra en hyggelig nabo?
Tirsdag er nemlig Den norske epledagen – selv om sesongen for frukten varer fra august til oktober.
En småbarnsfamilie i Vestskogen på Nøtterøy kan eplekjekt slå fast at i år er det et skikkelig godt epleår. Familien Hjelmeset inviterer nå deg, meg og oss til god, gammeldags – men tillatt – epleslang i hagens største epletre.
For mye epler
For to og et halvt år siden flyttet familien fra Oslo til Rugdeveien 12 i Vestskogen. Hagen er barnevennlig med bærbusker og frukttrær. Her leker Abel (6) og Amelia (3,5) og fråtser i epler og bjørnebær.
Men små munner er ikke nok til å få spist all frukten fra det digre epletreet.
Med gressklipping og all plukking i tillegg, har jobben med innhøsting blitt for stor, konstaterer barnefaren. Drivhuset har de ikke engang rukket å bruke denne sesongen.
Eplene har vært plukkeklare i en måneds tid. Familien Hjelmeset på fire har rukket å lage en eplekake med fem epler, eplemos og ellers stort sett daglig tatt med et eple hver i matboksen eller som mellommåltid.
Det minste epletreet ved inngangen i hagen er derfor høstet tomt.
– Forrige helg plukket jeg resten selv. Men vi har mange epler på det andre treet, sier Jakob Hjelmeset (31) og geleider inn hageporten og rundt gjennom hagen.
Helt innerst popper eplene nesten ut fra treet. Og bakken er omtrent dekket av epler som har falt av treet og blitt til markføde.
Hageeiere ber om hjelp
Selv om familien ikke er hjemme, gir barnefaren hermed grønt lys til dem som vil på epleslang. Det er han ikke alene om. I Facebook-gruppen Vestskogen vel annonseres fra flere adresser at det nå bare er å plukke med seg epler hjem.
– Nedfallsfrukt er ofte den beste, sier Jakob og tar seg en jafs av et eple.
Han vet ikke hvilken type epletrær de har – annet enn at de er to ulike – men bedyrer at eplene er gode.
Etter at han annonserte på Facebook, har hagen allerede vært besøkt. Hvem som har vært der, vet han ikke. Jakob synes ikke det er skummelt. Han vet at iallfall en nabo fra svingen har vært innom og plukket.
– Jeg synes det er helt greit, jeg, sier han og legger til:
– Vi har flyttet fra Oslo, så jeg regner med at det er roligere her.
Kultur for å gi bort
En firepakning økologiske epler koster fort 50-lappen i butikken, så her er det mulighet for å spare samtidig som man er sunn og spiser etter sesong. Epleskiver er også fine å tørke i sopptørker for å bevare dem til andre årstider.
– Vi trenger litt hjelp og ønsker at folk plukker med seg litt. Det er mye epler i år, sier han litt oppgitt.
Jakob har satt fram en trillebår, som plukkerne gjerne kan bruke til å rydde bort noen epler fra bakken. Selv rekker ikke småbarnsfamilien å ta unna eplene som ligger overalt.
På Nøtterøy er det kultur for å sette fram esker med bøker som gis bort gratis. Også fruktkurver med «værsågod»-skilt står utenfor flere innkjørsler. 31-åringen synes dette er fint. Jakob utelukker ikke at han kommer til å gjøre det samme selv med eplene dersom det går trått med innhøstingen.
– Vi bodde i et familiestrøk i Oslo, og der var det ingen som satte ut noe gratis, bemerker han.
Får man lyst til å dra på lovlig epleslang i hagen hans, er det bare å ta turen.
– Du trenger ikke å ringe på, sier han blidt.
Oppskrift på eplemos:
Småbarnsfaren fra Vestskogen deler sin enkleste eplemosoppskrift som inspirasjon til å gå på tillatt epleslang.
- Vask og skrell eplene. Del dem opp i biter. Ta bort kjernehus.
- Sleng eplebitene i en kjele sammen med en skvett vann.
- På en kilo epler trenger du cirka 300-400 gram sukker.
- La det koke lenge på lav varme til bitene blir møre og fine.
- Mos eplene med en potetmoser eller gaffel.
- Når blandingen er nedkjølt, er eplemosen klar. Hell mosen over på en beholder. Denan spises med en gang, eller eplemosen kan stå temmelig lenge i kjøleskapet uten å bli dårlig.