Blir det mer koronasmitte av at folk løper i parken?

17. februar, 2022

17:25

Ingen kommentar

I mange land har myndighetene stengt parker og hindret folk i å bevege seg utendørs for å begrense spredningen av koronaviruset. Men bremset det egentlig smitten?

Google Research kontaktet Zander Venter, forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), og tilbød ham å bruke bevegelsesdata som Google har samlet inn fra mobiltelefoner over hele verden til å se nærmere på hvordan folk har beveget seg under pandemien.

Venter og kollegene tenkte det ville være interessant å teste om det at folk beveger seg ute i parker, på strender og andre «blågrønne» områder påvirker smitten.

– Mye forskning viser at det å begrense tilgangen til fysisk aktivitet i naturen har en negativ effekt på folks mentale helse. Hvis det ikke er noe bevis for at bevegelse utendørs øker smitten, er det ikke noen grunn til å begrense tilgangen til parker og andre naturområder, sier Venter.

Og resultatet av analysene?

– Det ble ikke flere Covid-19-tilfeller når folk beveger seg ute i blågrønne områder, konstaterer Venter.

Dataene viste imidlertid at større mobilitet generelt, og opphevelse av andre nedstengingstiltak, førte til økt smitte.

Dataanalysen støtter eksperimentelle studier av spredning av virus ute og inne, som viser at det er veldig lav smitterisiko utendørs.

Mer utendørsaktivitet i Norge under nedstengingen

I Norge har det ikke vært begrensninger på utendørs aktiviteter, og folk har tatt med barna på stranda for å leke, tatt en joggetur i skogen og grillet i parken.

Zander og kollegene har tidligere brukt data fra aktivitetsappen Strava for å undersøke aktivitetsnivået i Norge under nedstengingen, og de fant at folk ble mer aktive under den første nedstengingen, og at den økte aktiviteten ble opprettholdt i månedene etterpå.

Andre undersøkelser har vist at nedstengingen har hatt lite negative effekter for mental helse i Norge. Venter viser også til forskning som viser at fysisk aktive voksne har hatt færre symptomer på angst og depresjon under nedstengingen, og at kontakt med naturen reduserer de negative effektene av nedstenging.

– Kanskje har nedstengingen hatt mindre negativ effekt på mental helse i Norge fordi folk ikke hadde de samme begrensningene på utendørsaktiviteter, undrer Venter.

Pandemien ser dermed ut til å ha gitt oss enda større grunn til å verdsette naturområdene våre og tilgangen til disse.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *