Bokdebuterer som godt voksen

8. oktober, 2021

10:01

Ingen kommentar

Jan Westbye (68) måtte bli godt voksen og pensjonist før han ble forfatter. Etter en lang advokatkarriere har han nå funnet roen ved PC-en og bokmanus på Jarslø, og nylig ble hans første bok utgitt.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

–Forberedelsene tok tid, men jeg har pendlet mye, og brukt tiden på tog, fly og flyplasser godt. Her ble mye av historien til, sier Jan Westbye, fersk forfatter.

Verden rundt

Han har tilbrakt mange år i forsvaret som advokat, og har også jobbet i Kongsberggruppen der han var mye på reise rundt i verden. Hans egen bakgrunn har gitt inspirasjon til boka, som heter Remis.

Boka er en thriller, og historien starter på Svalbard.

–Men hovedhistorien foregår i Tønsberg, og her har jeg skapt politietterforskeren Ken Sunde, forteller Westbye.

BOKAKTUELL: Jan Westbye fra Jarlsø debuterte nylig med thrilleren Remis, utgitt på Forlagshuset i Vestfold.

Sunde blir viklet inn i en internasjonal konflikt der også marinejegeren Mark ufrivillig befinner seg. Plottet dreier seg om russiske krigsskip som har krenket norsk territorium, og det blir innkalt til krisemøte i NATO – som finner sted i Operahuset i Oslo. Selvsagt er det damer med også – en pilot i SAS og en dame fra sjøkrigsskolen.

Foretrekker thrillere

–Jeg leser mye selv, og foretrekker thrillere. Det har blitt ganske mange i løpet av alle timene på tog som pendler til Oslo, eller på flyplasser og flyreiser, sier han.

–Da jeg startet på denne historien, ante jeg ingenting om hvor det endte. Jeg har brukt fire år på boka, inkludert halvannet år etter at jeg sendte det inn til forlaget.

For Jan Westbye var det viktig å bruke et forlag, slik at manuset ble gjennomgått og han fikk forslag til endringer.

–Det ble mye endringer underveis, ja. Det var i perioder ganske fortvilende, men etter hvert så jeg jo at endringene ble til det bedre, og jeg må si jeg er imponert over redaktøren min, Frode Eie Larsen. Han er jo en dyktig forfatter selv, og har hjulpet meg veldig mye med boken min, sier Westbye, og legger til at han også har brukt familien sin som konsulenter underveis.

Ny bok

–Jeg liker å sitte og finne på plott, sier Jan Westbye. Derfor er en ny bok underveis, men han har gjort det litt annerledes denne gangen.

–Jeg systematiserer litt mer, og hadde løsningen før jeg begynte å skrive. Denne gangen føler jeg ikke behov for å dele plottet med noen underveis.

–Det blir thriller denne gangen også?

–Ja, det kommer ingen kjærlighetsroman fra meg, heller ikke en tradisjonell detektivroman. Men jeg kan røpe at Ken Sunde fra Tønsberg politistasjon er med i neste bok også.

 

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *