Stadig flere tar med seg telt og overnatter på øyene i skjærgården. Bolærnebåtene frakter både folk, kajakker og sykler ut i sommermånedene.
ESPEN JØRGENSEN tekst
Passasjerbåten Færderfjord er i gang med sin femte sesong i ruten fra Tønsberg til Bolærne-øyene.
– Fra 19.juni til 22.august seiler vi fire rundturer hver dag til Bolærneøyene, vestre, midtre og østre, sier Øyvind Sæter, daglig leder av Bolærnebåtene as.
Kortreist ferie
Sæter forteller at kortreist ferie og overnatting med telt blir stadig mer populært og har økt gradvis de siste tre årene.
– På Bolærne er det god plass for telting både på vestre og østre Bolærne. Aktiviteten på Bolærne er økende og favner alle generasjoner, sier han.
Den gamle fiskebrygga
I 2021 går man fra gamle fiskebrygga på sør-østsiden av kanalbroen, 150 meter fra broen og Dags marked, der det siste årene har blitt laget ny industri-kai.
–Vi håper at vi også denne sesongen får beholde Leca-tomta til parkering for våre passasjerer som kommer i grupper med opptil fire busser, hengere med utstyr, sykler og kajakker som skal utover til Bolærne. Enkelte dager har vi opptil 300 passasjerer. Skal alle disse ligge i sirkulasjon å lete etter en parkeringsplass så påføres miljøet i byen bare enda flere belastninger og kø. Per i dag er det ingen alternativ til Leca-tomta vedrørende parkering. Mange er tilreisende med utstyr som følger sin aktivitet og/eller sine barn, forteller Sæter.
Skaper liv i skjærgården
Fra Verdens ende har vi også to unike båt-tilbud hver dag i perioden fra 19.juni til 8. august.
Besøkende til Verden ende kan velge mellom:
- Sightseeing-tur til Færder fyr med avgang kl.1230 hver dag.
- Båttur til Østre Bolærne gjennom Røssesundet hver dag kl.1430 med korrespondanse videre til Tønsberg for de som ønsker det, eller retur til Verdens ende etter 1,5 timer opphold på Østre Bolærne.
Det er viktig at det etableres et fast båt-tilbud i Nasjonalparken, det setter turister pris på. Det gir masse synergi i turisme næringene, lokale spisesteder og overnattinger. Det skaper litt liv i skjærgården på øyene, sier Sæter.
Leirskolene holder trykket oppe
Færderfjord kjører en lang sesong fra påske til september, forteller Sæter.
– I juni og september er det leirskolene som holder trykket oppe. Leirskole-elevene kommer fra hele Sør-Norge og er kjempeglade for å være ute på Bolærne og være med på typiske kystaktiviteter. Det er også blitt lettere å overnatte på øyene for den som vil det, ettersom Færder kommune kontrollerer dette selv nå, sier han.
–Vi ønsker å takke Færder kommune, skjærgårdstjenesten, Tønsberg forsvarsforening, Skjærgårdskvinnene, samt alle andre frivillige som er viktige aktører som legger ned mange timer ute på øya for at den skal fremstå slik den er i dag presiserer daglig leder Øyvind Sæter i Bolærnebåtene as.
–Øya er jo en liten perle for små og store, med eller uten båt, sier han.