BORGEN PÅ AKERSNESET: Det var kong Håkon V som lot bygge Akershus festning.

Borgbyggerkongen endte livet i Tønsberg

Kong Håkon V Magnusson vil for all ettertid være kjent som den store borgbyggeren. Han oppholdt seg mye i Tønsberg, og det var her han trakk sitt siste åndedrag våren 1319.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Kong Håkon V ble født i 1270, og faren hans var ingen ringere enn den legendariske kong Magnus Lagabøte, som ofte holdt hoff på Tunsberghus. Kong Håkon V ble kronet til konge i 1299, og skulle regjere landet med fast hånd i 20 år.

Taktisk konge

Som flere andre middelalderkonger oppholdt kong Håkon V seg ofte bak Tunsberghus mektige murer og tårn, men selv om denne borgen lenge var rikets mektigste, sto det tidlig klart for den taktiske kongen at han måtte bygge flere sterke festningsanlegg for å forsvare sitt langstrakte rike. Derfor satte han i gang med å bygge en rekke mektige og sterke forsvarverk.

Stormsenter

I 1299 startet arbeidet med Akershus slott og festning i Oslo, og i løpet av få år sto også festningene Vardøhus og Båhus klare. Båhus middelalderfestning sto klar i 1308, og var en ekstra viktig festning ettersom den markerte grensen til Sverige. I dag ligger borgen på svensk territorium, nærmere bestemt i den svenske byen Kungälv, som ligger et par mil nord om Göteborg.

HÅKON V MAGNUSSON: Portrett av Håkon Magnusson med hertugkrone i form av rosekrans i Stavanger domkirke sitt kor. Foto: Arne Kvitrud (Wikimedia Commons)

Kong Magnus V hadde også en finger med i spillet når det gjaldt konstruksjonen av Varberg festning i Halland, og sto en tid som eier og herre over borgen ved havet. Varberg var på den tiden et stormsenter i skandinavisk politikk.

Dypt kristen

Kong Håkon V var en dypt kristen mann, og han ga blant annet påbud om å lage overnattingssteder for pilegrimer på vei til Nidaros. Det er lett å forestille seg at flere tønsbergensere den gangen dro nytte av disse herbergene når de la ut på pilegrimsferd til Hellig Olavs grav i Nidarosdomen. Tønsberg fungerte ofte som startstedet for pilegrimer på vei til Nidaros (Trondheim).

Kongelig dødsfall

I hele sin regjeringstid var kong Håkon i stor grad orientert mot Europa. Både kongen og hans hoff hentet inspirasjon fra det europeiske kultur- og åndsliv. Mye takket være hans dronning – Eufemia av Rügen. Rügen hører til dagens Tyskland.

Den 8. mai 1319 ble Tønsberg vitne til at det siste mannlige medlemmet av den mektige Sverre-ætten døde. Kong Håkon V trakk sitt siste sukk bak Tunsberghus krenelerte murer og tårn. At den mektige kongen ikke etterlot seg noen mannlig arving skulle etter hvert få store konsekvenser for Norge, men det er en annen historie.

espen@byavisatonsberg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.