Brianna har blant annet jobbet sammen med Inger Lise Gjerde i Husvik Tegnestue.

Brianna (20) forlater internshipet med ny innsikt

8. august, 2022

15:15

Ingen kommentar

Studenten Brianna Camero-Sulak fra Ann Arbor i Michigan, USA, har tilbrakt to og en halv måned som intern på Hi5 i sommer. Det ble en øyeåpnende erfaring for henne.

-Jeg vet ikke om noe sted i USA der det finnes lignende opplegg for gründere. Jeg mener, i Norge kan de søke økonomisk støtte for bedriften sin fra offentlige midler, pluss at de har et fellesskap der alt er tilrettelagt for å hjelpe bedriftene i gang. Ganske oppsiktsvekkende, mener Brianna.

Fleksibilitet

Brianna har blitt kjent med den norske kulturen, og liker den veldig godt. Hun forteller at det er veldig ulikt det hun kjenner fra hjemlandet.

-Den fleksibiliteten arbeidstakere har i Norge er nytt for meg. De kan jobbe hjemmefra, fra et kontor et annet sted eller være på kontoret noen timer. I USA har jeg inntrykk av at man er låst til arbeidsplassen sin de åtte timene den varer, sier hun.

-Og man har et års svangerskapspermisjon! I USA er det ikke nedfelt i noen lov at man skal ha det i det hele tatt. Det er ulik praksis fra stat til stat og for ulike arbeidsgivere også. Dessuten koster det 15.000 dollar å føde, så det er ikke noe man gjør uten å planlegge godt.

Marie Kobro Hanche-Olsen synes det er flott å ta imot studenter på intership på Hi5.

Rent vann

Brianna Camero-Sulak begynner nå på tredjeåret i sin bachelor i Civil & Environmental Engineering ved Rose-Hulman Institute of Technology. Planen er å fullføre en master, og dermed stille sterkere på arbeidsmarkedet når den tiden kommer. Hun vil jobbe med vann, og drømmen er å sikre rent vann til utviklingsland rundt i verden.

-Rent vann er ingen selvfølge i verden. Heller ikke i land som er regnet som velstandsland, sier hun, og refererer til drikkevannskandalen i Flint i Michigan, der mange ble forgiftet etter å ha drukket av vannet som inneholdt store mengder bly.

-Men jeg har mye studielån, og vil nok måtte jobbe for et firma inntil jeg har betalt ned det meste før jeg kan realisere drømmen, sier hun.

Hun er slett ikke fremmed for tanken om å etablere seg utenfor USA, og tanken har blitt mer påtrengende etter dette oppholdet i Norge.

-Kanskje England, sier hun.

Internship om sommeren

-Mange av vennene mine ble misunnelige da de hørte hvordan jeg skal tilbringe sommeren, og egentlig var det en tilfeldighet som gjorde at jeg fikk sjansen. Min mor kjenner Tim Ryder, som er en av gründerne på Hi5, og sånn ble det avtalt at jeg skulle få lov til å bo hos Tim og familien i Tønsberg, samt være en del av hans startup og også jobbe litt sammen med de andre gründerne, sier Brianna.

-Dette har vært en fin opplevelse som jeg skulle ønske flere av mine venner fikk. Det finnes jo utvekslingsmuligheter for studenter satt i system, og jeg mener det samme skulle vært for sommerinternship for studenter. Dette kommer i alle fall til å se pent ut på min CV.

Hydroponi og Revit

I sommer har hun jobbet med HydroMagic Farms Norge AS – Tim Ryders firma – som skal skape en teknologi som gjør det mulig å dyrke «hele måltidet». Det er snakk om oppdrett av ørret, og dyrking av salat og andre vekster i det biologiske avfallet fra fiskeoppdrettet – såkalt hydroponi. I dette prosjektet har Brianna også jobbet sammen med Inger Lise Gjerde i Husvik Tegnestue. Sammen har de jobbet på modelleringsplattformen Revit for å tegne veksthus til HydroMagic Farms.

-Alt har vært utrolig lærerikt for meg, og relevant i forhold til studiene mine. Jeg har også fått sjansen til å tjene noen kroner ved å jobbe på festivaler, sier Brianna.

Festivaljobb

Hun har jobbet sammen med Charlotte Bakke i Eco Lovers som har hatt stand på ulike festivaler i sommer, blant annet Slottsfjell, Stavernfestivalen og Countryfestivalen i Seljord. Her har festivalpublikum kommet for å få glittermakeup eller midlertidige tatoveringer.

-Jeg har fått høre masse musikk i sommer, smiler Brianna. -Til og med amerikanske band som jeg neppe ville fått sjansen til å høre hjemme.

Studenten Brianna Camero-Sulak er fra Ann Arbor, Michigan, og har hatt inernship i Tønsberg i sommer.

Flau over å være amerikansk

Nå er sommeroppholdet hennes over, og Brianna skal hjem til USA og et nytt skoleår. Hva tar hun ellers med seg av opplevelser og inntrykk?

-Jeg må si at hele sommeren har vært en sjokkerende aha-opplevelse for meg. Det å se hvordan nordmenn lever og arbeider er ganske langt unna den amerikanske standarden, sier hun.

I skyggen av store konflikter i USA har hun av og til følt behov for å unnlate og si at hun er amerikansk.

-Jeg mener, abortsaken er ikke noe man går rundt i verden og er stolt av. Amerikansk politikk i dag er generelt ikke noe å være stolt av. Forskjellene øker, og stadig nye innskrenkinger ligger på planleggingsbordet til de styrende politikerne. Det er i realiteten fare for forbud mot ekteskap på tvers av raser og for samme kjønn. Mange amerikanere er misfornøyde med dagens politiske styre, men forhåpentligvis vil ting endre seg til det bedre etter neste valg, håper hun.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *