En kopp magi med bobaperler er ren lykke, ifølge Ms. Bubble Tea i Øvre Langgate. Yen Do tilbyr fargerik og smakfull boble-te fra Taiwan.

Bubble tea til folket

Tekst og foto: Yngve Skomsvoll

Har du ikke smakt is-te med bobakuler ennå, sier du? Den populære drikken har tatt Norge med storm.

Slik var det ikke da Yen Do (31) startet landets første bubble tea-kafé i Tønsberg for tolv år siden.

– Bubble tea fantes ikke i Norge, så jeg tenkte hvorfor ikke? Jeg følte at kaffe og gjærbakst var mer for voksne, og så fantes det ikke noe samlingssted for ungdommer her i byen. Så jeg så på det som en kombinasjon av kafé og et sted å henge for unge folk, sier Yen.

De voksne kommer etter

Vinkende katt skal bringe lykke, rikdom og suksess.

Hun startet opp rett etter fullført videregående skole på Greveskogen. Der gikk hun yrkesfaglig linje.

– Jeg følte at jeg hadde lært så mye der og var full av pågangsmot, men det var vanskelig å leve av i begynnelsen. På den tiden var jeg veldig ung og naiv og hoppet rett uti det, gikk all-in. Men med høy husleie pluss prosenter av omsetning, måtte jeg snart se meg om etter et nytt lokale, forteller hun.

Da fant 31-åringen lokalene i Øvre Langgate, og fortsatt ligger Ms. Bubble Tea der i dag, på baksiden av den gamle brannstasjonen.

Barna var dem som først fikk øynene opp for den taiwanske drikken.

– Barna skjønner konseptet med kulene, for det minner dem litt om godteri der kulene sprekker i munnen. Men nå tør også voksne å komme inn og drikke bubble tea, ler hun.

– For de har hørt om det fra barn og barnebarn. Og det er bra, for nordmenn er ofte litt skeptiske til å prøve noe nytt, mener hun.

Må være glad i folk

Bubble tea eller “boba tea” består av en sterk tebase i forskjellige smaker samt tapioka-kuler, også kalt perler eller boba. Fra Taiwan har drikken spredt seg over store deler av verden.

Den populære drikken fra Taiwan har nå også fått solid fotfeste i Norge.

– Folk som reiser mye, vet hva det er. Jeg var i New York tidligere i år, og der kunne det være flere bubble tea-barer i samme gate, forteller hun.

Vietnamesiske Yen forklarer at i hennes hjemland er det vanlig å drikke melke-te toppet med kremost. Her i Norge går det mest i vanlig is-te med kuler.

– Og så er det mange som liker å kombinere smaker og lage nye blandinger fra gang til gang, sier hun.

Yen Do legger til at alle kan starte en bubble tea-sjappe, men det kreves noe mer for å lykkes i denne businessen.

– Man må være glad i folk og levere god kvalitet hele veien. Jeg er heldig som kommer fra en restaurant-familie, så jeg har på en måte vokst opp med det. Og i Vietnam er vi vant til å yte service. Vi finner glede ved å servere og gjøre folk glade, forteller 31-åringen.

At man ønsker å dele maten med dem man er glad i, er et kjennetegn ved asiatisk kultur. Det er som et kjærlighetsspråk.

Tilpasset norske ganer

– Vi importerer råvarer fra Taiwan, og da er det viktig å teste alle leverandører og finne noe som holder høy kvalitet og passer til norske ganer, mener hun.

Yen er opptatt av å servere drikker som passer for alle.

– Viktig er det å gi kundene valg og at man respekterer kundenes smak. Vi lar dem komponere sin egen drikk og selv finne fram til noe de liker. Og dem som liker bubble tea ekstra godt, kan kjøpe med seg ingredienser og lage det hjemme. Vi sender ingredienser til hele landet, forteller hun.

Sommeren er høysesong, men kafeen har egne drikker til halloween og jul.

– Og nå er det blitt veldig populært med koreanske corn dogs. Det er wienerpølse innbakt i en deig av maismel, som frityrstekes. Mange kommer til Ms. Bubble Tea bare for det, ifølge Yen.

Hun har mange planer for kafeen framover.

– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle bli en så stor suksess, men vi må hele tiden tenke nytt. Og vi har noen planer om mer varmmat. Så følg med, oppfordrer hun.

Gjør det selv-utstyr for deg som vil lage bubble tea hjemme.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.