GAP OPP: Steinar G. Flø er opptatt av å ha nytt moderne utstyr. Han skjelver ikke på hånden selv om han nærmer seg 80 år.

Byens eldste praktiserende tannlege

17. januar, 2021

11:56

Ingen kommentar

Denne artikkelen ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2005

I en alder av 76 år er han fortsatt stø på hånda. Men gammeldags utstyr har han ikke.
På fritiden spiller han golf og surfer på internett. I fire årtier har Steinar G. Flø boret det vonde ut av Tønsbergfolk.

SILJE MOSSESTAD tekst og foto

Steinar G. Flø kunne gått av med pensjon for mange år siden. Det ønsket han ikke. I over 40 år har han holdt til i de samme lokalene. I Grev Wedelsgate.

– Jeg lengter ikke til å bli pensjonist, og mener det er en menneskerett å få jobbe så lenge man har helse til det, sier Flø.

Gir seg ikke

Han har en trofast pasientkrets. Noen av dem har vært pasienter helt siden han startet sin praksis i 1962. Den høye alderen til tross, tannlege Flø har ingen planer om å gi seg. Ikke enda.

– Jeg gir meg nok før jeg blir 80, sier Flø og smiler.

Man kunne kanskje tro at en tannlege i hans alder ville være noe skjelven på hendene. Men ikke disse hendene. De er rolige og stødige.

– Hva slags reaksjoner får du med tanke på alderen din?

– Det hender noen sier; «Jaså, du holder på enda….»

Likevel er ikke Flø den eneste tannlegen i Tønsberg som fortsatt praktiserer på sine eldre dager.

– Vi er fire studiekamerater her i Vestfold som har en diskusjonsklubb. Vi møtes og diskuterer fag. Når en av oss har vært på kurs, går vi igjennom det, slik at alle kan holde seg oppdatert på nye ting, forteller den spreke og moderne 76-åringen.

Topp moderne

Han liker å holde seg oppdatert på nye ting og følge med i tiden. Derfor har han topp moderne utstyr.

– «Etter hvert som jeg blir eldre, bør utstyret bli yngre», sier han på sin noe utvannede vestlandsdialekt.

Opprinnelig er Steinar G. Flø fra Ulsteinvik på Sunnmøre.

Han oppdaget tidlig at han var praktisk anlagt, og begynte i lære hos sin onkel som var treskjærer da han var 15 år. Der var han i to år.

Han var russ i 1950 og gikk deretter et år på studentfaglinja ved handelsgymnaset i Volda.

– Tannlegeutdannelsen tok jeg i Tyskland. Jeg studerte i München i fire år. Den gangen måtte man ha plikttjeneste i to år. Først ble jeg sendt til Herøy kommune der jeg praktiserte som skoletannlege. Deretter flyttet jeg til Stokke og begynte å jobbe som skoletannlege.

Nok tannleger

-En kamerat som hadde praksisen sin her i Tønsberg, tilbød meg å kjøpe denne. Siden 1962 har jeg altså holdt til her i Grev Wedelsgate, forteller Flø.

– Hvor mange tannleger var det her i Tønsberg i 1962 da du begynte?

– Vi var vel cirka 10 tannleger. I dag er det i overkant av 40 tannleger. Da har jeg ikke tatt med skoletannlegene, så det er mer enn nok tannleger i Tønsberg.

– Hvordan opplevde du det å gå til tannlegen da du selv var barn?

– Jeg var ikke hos tannlegen før jeg var 15 år. Det var ikke skoletannleger den gangen.

Jeg måtte trekke en tann første gang jeg satt i stolen, men jeg fikk bedøvelse.

– Hvordan så sprøytene ut den gangen?

– De var nok en del grovere enn det de er i dag. Dessuten ble sprøytene sterilisert og brukt om igjen. Jeg husker godt at det var en motor med en snor som dro boret. Boret hadde heller ingen vannavkjøling slik det har i dag. Dermed ble boret helt blått av varmen.

Skrekkslagne

Mange minnes nok den sorte skinnstolen og gamle dagers tannlegeutstyr med skrekk og gru.

Tannlege Flø har sett mange skrekkslagne ansikter gjennom årenes løp, men tror folk var mer redd tannlegen før enn det de er i dag fordi utstyret før i tiden var forbundet med mer smerte.

– Vannbor og trykkluft er nok av de største tingene som har skjedd siden jeg begynte som tannlege på 50-tallet.

Da jeg startet min praksis her i 1962, monterte jeg ekstra utstyr med en gang slik at det ble mer moderne.

– Har det hendt at noen har nektet deg å gjennomføre jobben din?

– Det var en gang en unge som nektet å åpne munnen. Da sa faren at det skulle han ordne. Han satte fingeren imellom, og barnet bet så hardt at faren til slutt stod på en fot.

– Har du selv blitt bitt?

– Jeg har en stålfinger jeg kan tre på fingeren hvis det blir nødvendig. Det har hendt at jeg har fått bruk for den, men ikke ofte. Det nytter uansett ikke å bli sint på et barn. Man må bare prøve å ikke gi opp. Tålmodighet er viktig. Måten du møter pasienten på er også viktig. Det ligger mye psykologi i dette yrket.

Bedre tannpuss

– Hvordan står det til med tannhelsen til folk i dag i forhold til før i tiden?

– Tannpussen hos pasienter har i alle fall blitt bedre enn den var da jeg begynte å praktisere.

Sukkerholdlig mineralvann er kanskje en av de verste fiendene.

– Har tannleger i dag noen status?

– Ikke slik jeg oppfatter det. Men da jeg begynte var det kanskje et statusyrke. Jeg fikk i alle fall noen kommentarer som for eksempel; «Jaså, du ble tannlege du….» Enkelte synes det var stort. Jeg ble tannlege mer eller mindre tilfeldig. Ingen andre i min familie var eller er tannlege. Men jeg har hatt alle mine tre barn i stolen. Det har jeg fremdeles.

Tanntrekk 25 kroner

Tannlege Flø har full oversikt over alt han har foretatt seg helt siden 1962. Derfor har han ingen problemer med å svare på hva det kostet å trekke en tann den gangen han startet sin tannlegepraksis i Tønsberg.

– Det kostet 25 kroner. I dag koster det cirka 500 kroner. Men jeg vil understreke at prisene varierer noe alt etter hvor stor operasjon som skal tas.

– Hva kostet en vanlig undersøkelse i 1962?

– Det kostet omlag 30 kroner. I 1957 lagde jeg en krone som kostet 180 kroner. Den ville vel ha kostet rundt 4000 kroner i dag. Tidene har forandret seg. Likeså priser og utstyr. Selv synes jeg det er godt at tidene har forandret seg. I alle fall med tanke på utstyret.

red@byavisatonsberg.no

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *