UTEATELIER: Her skal kunstnere få lov til å utfolde seg i et utendørs atelier. Dorthe Endresen skal lage en utedusj også, så de får vasket av seg det verste!

Bygde hus av papir og leire

16. mai, 2022

16:43

Ingen kommentar

Dorthe Endresen, som eier og driver Gamle Ormelet, har bygget et overnattingshus med fullstendig miljøvennlig og nedbrytbart materiale.

BENTE WEMUNDSTAD tekst og foto

Det må være en hver kunstners drøm, å få bo på vakre Ormelet noen dager eller uker. Det er i alle fall en av Dorthe Endresens drømmer å gi den muligheten, og nå har hun fått bygget et hus til det formålet. Huset, som skal tjene som overnattingshus for ”Artist in residence” – kunstnere som bor og jobber der i en periode, består av flere rom. Gulvene er stort sett laget av leire som er tørket og malt med helt naturlig maling som de har lagd selv.

PAPIRMUR: Mursteinene er lagd av papir! Som pappmasjé blir de formet til mursteiner.

Interiøret er enten lagd selv, eller møbler fra Continental Hotel i Oslo som hun fikk hånd om etter at de pusset opp.

–Filosofien her er at ingenting kastes, og alt kan brukes om igjen eller få nytt bruksområde, sier Dorthe Endresen.

I enden på det lange huset ligger en leilighet hvor det er kjøkken, bad og toalett. Det er fasilitetene alle overnattingsgjestene deler på.

–Jeg hentet anbud på et kjøkken, og prisen kom på 70.000 kroner. Da gikk jeg på finn.no, og fant et til en brøkdel av prisen, sier Dorthe.

Flere enheter ligger på rekke og rad, og mange med eget tema. Som musikkrommet, teaterrommet, bildekunstnerrommet. Det er hemser med senger, eller senger i hovedetasjen.

Huset har gulvvarme i leiregulvet, og veggene er av halm, leire og papir. Bak huset ligger altså det utendørs atelieret, og der skal det bli dusj med gulv av marmorbiter fra to bord som knuste. Nærmest hver eneste gjenstand i huset har en historie og en mening.

SOLCELLE: Huset er selvforsynt med elektrisitet og vel så det. Overskuddet selger Dorthe til strømselskapet. I det lille huset til venstre skal det settes inn vaskemaskin.

Denne saken ble publisert i Byavisa Tønsberg i 2015.

Abonnèr i dag

Du får rett til å publisere egne saker (moderert), tilgang til “+” saker og etterhvert få tilgang til planlagt fordelsklubb.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *