Matsikkerhet har gått fra å være et kjedelig tema for de få til å bli svært dagsaktuelt. I Norge produseres det 600.000 tonn med bygg i året, men kun 3.000 tonn blir brukt til matproduksjon. Bygg er en sunn, klimavennlig og smakfull råvare. Det er på tide at bygg får en større plass i kostholdet.
Bygg kan være et veldig godt valg, da det både er kortreist, miljøvennlig og bærekraftig.
– Bygg har et lavt karbonavtrykk og et større forbruk av bygg kan bidra til å senke forbruket av importerte varer som kan påvirker miljøet negativt, forteller Nordbø.
I en tid med pandemi og krig, er matsikkerhet blitt et mye diskutert tema.
– Korn er en viktig del av matsikkerheten, både som mat og fôr. Korn er en basisvare på samme måte som melk, frukt, grønnsaker og kjøtt, sier Nordbø.
Bygg er et sunt alternativ
I dag er bruken av bygg på et lavt nivå til tross for positive helseeffekter. Under 1 prosent av det som dyrkes, ender opp som mat.
– De største fordelene med bygg i kosten er fiber og antioksidanter. Kort fortalt er dette et skikkelig helsekorn som kan bidra til å forebygge livsstilsykdommer gjennom en reduksjon av kolestrolnivå og bedret tarmfunksjon, sier Nordbø.
Bygg kan brukes i mange populære og smakfulle retter
Til tross for dagens lave forbruk av bygg, har vi lange tradisjoner med bruk av bygg i Norge. Men størstedelen av kornet brukes til dyrefôr og brygging av øl. Det finnes mange muligheter til å bruke dette i maten. Nordbø ønsker å tidoble forbruket av bygg.
– En enkel måte å inkludere mer bygg i kosten er for eksempel å bytte ut risen. Vi importerer 5,8 kg med ris årlig per person. Bygg kan du bruke som tilbehør til gryteretter, kjøtt eller fisk. I tillegg passer bygg utmerket til salater, taco, pokébolle og bakverk, forteller Nordbø.